eur:
390.96
usd:
366.79
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash

Magyarországon úttörő eljárással mentettek meg egy veszélyeztetett magzatot

Most először altattak magzatot a méhen belül hazánkban, így sikerült megakadályozni, hogy extrém koraszülöttként kelljen idő előtt világra segíteni.

Borbála a terhesség 32. hetében született 1900 grammal. Most már 2 hónapos, a súlya szépen gyarapodik, jól fejlődik, ügyes, erős baba édesanyja elmondása szerint. Borbála volt az első újszülött, akin még magzati korban, méhen belül és altatásban végeztek beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - írja beszámolójában a Semmelweis Egyetem.

Magyarázatuk szerint az anyuka szervezete ellenanyagot termelt a baba vércsoportja ellen, a 28. hétre olyan súlyos vérszegénység alakult ki az 1200 grammos magzatnál, hogy csak vérátömlesztéssel lehetett elkerülni az azonnali császármetszést.

Magzatnak vér a köldökzsinóron keresztül is adható, erre Pécsett már többször is volt példa idehaza, ugyanakkor ebben az esetben a méhlepény helyzete miatt ez nem volt lehetséges.

Benkő Zsófia, a klinika adjunktusa szerint csak az a megoldás jöhetett szóba, hogy a magzat hasi vénájába közvetlenül adják a vért. Benkő doktor korábban egy kétéves londoni továbbképzés keretében sajátította el az ehhez szükséges tudást.

Habár nemzetközi szinten már alkalmazzák egy ideje ezt az eljárást, Magyarországon úttörőnek számít. Első lépésként a magzatot méhen belül kellett a megfelelő pozícióba segíteni, majd beadni a combjába az altató és fájdalomcsillapító gyógyszerkoktélt egy speciális tűvel. Ezt követően lehetett megkezdeni magát a vérátömlesztési beavatkozást, amelyhez a magzati májban elhelyezkedő 5-6 mm átmérőjű vénát kellett megszúrni, hogy a vérkészítmény a magzati keringésbe juthasson.

A műtét ultrahanggal vezérelt módon zajlott, mellyel folyamatosan ellenőrizhető volt az altatott magzat állapota is

- számolt be róla Benkő Zsófia.

A vérátömlesztést két hét múlva megismételték, így összességében 4 hétig sikerült még méhen belül tartani a babát. A klinikai adjunktus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: napokért is érdemes küzdeni, szövődménymentes túlélés esélye minden méhen belül töltött nappal nő, négy hét pedig már maga az élet. Olyan alapbetegségek esetén érdemes a magzatnál beavatkozást végezni, amelyek a világrajövetel után orvosolhatók, ugyanakkor a méhen belüli eljárás segít abban, hogy életképesen szülessen meg a magzat.

Benkő Zsófia az első ilyen itthoni beavatkozás kapcsán elmondta: nagyon izgalmas és egyben nehéz dolog egy új beavatkozás elvégzése, még akkor is, ha részfolyamatok terén már nagy rutinnal rendelkeznek az orvosok. Ugyanis nem csak a teljes folyamatot kell irányítani és a magzatot hibátlanul megszúrni, de mindezt olyan formában kell véghez vinni, hogy a kismama számára ne legyen kellemetlen élmény. Mint mondta,

a beavatkozás előtt szinte egész nap gyakorolt, és a csapattal is színdarabszerűen többször elpróbálták a műtét menetét.

Benkő Zsófia hangsúlyozta, az ország egész területéről várják azokat a várandósokat, akiknél olyan magzati vészhelyzet alakult ki, amire a méhen belüli beavatkozások megoldást jelenthetnek. Céljuk, hogy munkacsoportjuk minél több tapasztalatra tegyen szert, és hosszútávon többféle, hazánkban még nem elérhető magzatsebészeti beavatkozást is bevezessenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×