eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Digital generated image of multi coloured gear wheels connected together in shape of brain on grey background.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Bohács Krisztina: a mentális zavar lett korunk pestise

A mentális és tanulási zavar korunk pestise, és valóban járványként terjed – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a GEM Kognitív Klinika és a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője. Bohács Krisztina úgy fogalmazott, hogy manapság minden negyedik-ötödik emberi agy valamilyen kihívással küzd. Az intelligenciakutató beszélt arról is, hogy az intelligenciának masszív genetikai alapja van, de a környezeti hatás és a transzgenerációs örökség is rendkívül jelentős hatással van rá.

Minden tanulási zavar egyre nagyobb számban jelenik meg a gyerekeknél – mondta Bohács Krisztina intelligenciakutató az InfoRádió Aréna című műsorában. Nyilván finomodtak a kimutatásukat lehetővé tévő mérési, diagnosztikai eszközök, és a régi világban még sokszor tesztek sem voltak arra, hogy ezeket a dolgokat beazonosítsák. Ám emellett megjelenik más is – mutatott rá a GEM Kognitív Klinika és a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője.

"Beszélnek a környezeti ártalomról, egyfajta degenerációról, ami nem önmagában az emberiségnek a degenerációja, hanem azt kell érteni ez alatt, hogy minden szennyezettebb, a levegő, a táplálék, stresszesebb az életvitel. Sokszor nagyon nukleáris a család. A régi időkben nagyobb kapcsolódási hálóban éltek és az jó volt a gyerek számára is, hiszen a nagyszüleit például nem csak félévente egyszer látta. Tehát nagyon sok komponensű dolog ez. Az biztos, hogy környezeti ártalmak vannak, és biztos, hogy ma már a gyermekvárás sem feltétlenül olyan nyugodt körülmények között történik, mint az 1900-as években. Bár természetesen mindig voltak kihívások, háborúk és egyebek, de valahogy azért az emberek élettempója nem volt ennyire felgyorsulva, ez pedig biztos, hogy nem kedvez az ADHD világának" – mondta a szakértő.

Rámutatott: bár sokan állítják, kutatással nem tudták eddig azt igazolni, hogy a pörgősebb képek vagy ez a fajta digitális kultúra okozna ADHD-t. Mások úgy vélik, hogy egy kulturális hatás eredménye, vagyis egyetértésre még nem sikerült jutni, de Bohács Krisztina kiemelte: az biztos, hogy nem véletlenül nevezték el korunk pestisének ezeket a tanulási zavarokat, sőt önmagukban a mentális zavarokat – hiszen a szorongás, a depresszió is ide tartozik –, mert nagyon sok ember érintett ezekben,

minden negyedik-ötödik agy valamilyen kihívással küzd ma.

Vannak bizonytalanságok még abban is, hogy mitől függ az intelligencia: örököljük vagy kifejlődik, kifejlesztjük? Az intelligenciakutató szerint az már egyértelműen bebizonyosodott, hogy nagyon masszív genetikai alapja van.

"Az X kromoszómán különlegesen sok alkotóelem érkezik, ami ennek az alapját képezi. Ez a nature/nurture vita, vagyis hogy a természetből kapjuk, azaz örököljük, vagy pedig neveléssel, oktatással keletkezik vagy alakul, azaz gyengéden rákényszerítünk az agyra bizonyos dolgokat, valamilyen környezeti hatás következtében, és így emelkedik az intelligenciaszint" – vázolta Bohács Krisztina.

A nature/nurture gondolat Francis Galton nevéhez fűződik, ezt vitte tovább a pszichológia. Különböző százalékok születtek: 70 százalékban a genetika, 30 százalékban a természet, a nevelés, a környezet határozza meg, aztán ezek szinte helyet cseréltek az újabb elméletekben.

"Ez a gének, a környezet és a nevelés nagyon komplex játéka, hiszen voltaképpen a mostani környezetem genetikailag is alakít engem. Struktúrájában nem válhat a génjeim részévé azonnal, de tudjuk az epigenetika tudományából is, hogy

nagyon sok élmény azután anyag szinten is – lazán, képlékeny módon, de – a génrendszeremhez hozzá tud tapadni.

Nagyon sok tapasztalat létezik, pozitív és negatív irányban is, arra, hogy egy élmény, akár trauma, akár valami nagyon jó és pozitív dolog, hogyan ment tovább a következő generáció életében" – idézte fel a GEM Kognitív Klinika és a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×