eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Twitter/ISRO

Ként és egyéb elemeket talált az indiai holdjáró a Holdon

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) keddi közlése szerint ként és egyéb elemeket talált az indiai holdjáró a Hold déli pólusa közelében, miközben fagyott víz után kutat a területen.

A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint a holdjáró spektroszkópos műszere alumíniumot, vasat, kalciumot, krómot, titánt, mangánt, oxigént és szilíciumot talált a Hold felszínén.

Az indiai Csandraján-3 küldetés holdjárója múlt csütörtökön tette meg első útját az égitesten, egy nappal azután, hogy a dél-ázsiai ország történelmet írt azzal, hogy űrjárműve elsőként szállt le a déli pólus közelében. A holdjáró két hétig gyűjti majd az adatokat - tette hozzá az ISRO nyilatkozata.

Az űrkutatási szervezet aláhúzta, hogy a holdjáró "minden kétséget kizáróan megerősítette a kén jelenlétét" a területen. A szerkezet célja, hogy fagyott víz jeleire bukkanjon, amely ivóvízként és üzemanyagként szolgálhatna a jövőbeli Hold-missziók során. A jármű a Hold légkörét és szeizmikus tevékenységét is tanulmányozza - magyarázta Szrídhara Paniker Szomnat, az ISRO elnöke.

Hétfőn a holdjáró útvonalát újra kellett tervezni, miután túl közel került egy négy méter széles kráterhez. Az Indiai Űrkutatási Szervezet jelezte, hogy a szerkezet jelenleg biztonságban halad új útvonalán, másodpercenként tíz centiméteres sebességgel. A holdjáró sebessége azért ilyen kicsi, hogy az égitest durva felszíne minél kevesebb kárt okozzon a szerkezetben.

A Csandraján-3 misszió július 14-én indult útnak a dél-indiai Szriharikotából.

India - az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után - a negyedik ország, amely leszállóegységgel landolt a Hold felszínén.

Az újdelhi kormány azt tervezi, hogy jövőre asztronautát küld a Nemzetközi Űrállomásra, 2024 végén pedig az ország területéről induló indiai rakétán indiai űrhajóst juttat a világűrbe.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×