eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kolozsvári Fő téren álló Mátyás-szobor 2020. június 22-én. A Mátyás király-emlékmű Fadrusz János leghíresebb alkotása, amelyet 1902. október 12-én délelőtt tíz órakor avattak fel.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Sikerült meghatározni a Hunyadi család DNS-ét

Kásler Miklós a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a Facebook oldalán ismét közzétette a Hunyadi család genomjának meghatározásáról szóló hírt annak kapcsán, hogy egy újabb nemzetközi tudományos fórumon is közlésre került a tudományos kutatás eredménye.

Mint ismeretes a kutatás fő eredménye, hogy genetikailag sikeresen azonosították a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját - írja az fmc.hu.

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója jelentette be a hírt közösségi oldalán. A professzor arról is beszámolt, hogy mindketten az E1b1b1a1b1a6a1c~ Y kromoszómás haplocsoportba tartoznak, amely széles eurázsiai elterjedtséget mutat.

"Az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus STR-módszerekkel és teljes genom adatokkal is megerősítették. A genomadatokból PCA-analízist, Unsupervised Admixture és f3-outgroup vizsgálatot végeztek el" – számolt be a kutatás részleteiről Kásler Miklós.

A bejegyzésből az is kiderült, hogy minden genomanalízis rámutatott arra, hogy a Corvinok ősi európai genom összetételűek, azaz legmagasabb genetikai hasonlóságot az európai neolit mintákkal (mely népek szintén a Kárpát-medencéből eredeztethetőek) és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak, úgy, mint a Kőrös kultúrából (Kr.e. 6000-5500), az Alföldi Vonaldíszes Kerámia Kultúrából (Kr.e. 5500-5000), a dunántúli Lengyel-kultúrából (Kr.e. 5000-4400) vagy a Bodrogkeresztúr-kultúrából (Kr.e. 4000-3600) származó minták.

A nemzetközi tanulmány szerzői között van a Szent István Király Múzeum történésze, Teiszler Éva is.

Kásler Miklós arra is kitért, hogy az azonosított haplocsoport széles eurázsiai elterjedését támasztja alá a jelenleg leírt két legközelebbi archaikus minta is: egy a középkori Szardíniából és egy, az Otrar-Karatau kultúrához tartozó minta a vaskori kazah sztyeppéről.

Ahogyan azt részletesen is ismertette a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, az azonos főcsoportba tartozó minták a Kárpát-medence területéről a következők: egy avar kori minta (Kr. u. 650-675), egy elit honfoglalás kori minta (Kr. u. 895-950) és egy középkori magyar nemes mintája.

Az is kiderült a vizsgálatok során, hogy Corvin Kristóf a ritka, sporadikusan előforduló T2c1+146 anyai mitokondriális haplocsoportba tartozik, ami a Mediterráneumban a leggyakoribb. Azt is megállapították, hogy édesapja pedig a T2b csoportba tartozik. Erről szintén tudott, hogy Eurázsia-szerte elterjedt. Fontos, hogy mindkét anyai vonal genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával.

"A kutatás fő eredménye, hogy genetikailag sikeresen azonosítottuk a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját. Így a publikációban leírt adatok alapján archeogenetikai vizsgálatokkal azonosíthatóvá váltak a Hunyadi-ház felmenőinek, például Hunyadi Mátyásnak a maradványai is"

– zárult a bejelentés.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×