eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Arianespace/Twitter

Felbocsátották az utolsó európai Ariane-5 hordozórakétát – videó

A rakéta az Európai Űrügynökség (ESA) űrrepülőtérről indult szerda éjjel – ami a dél-amerikai Francia Guyanában, Kourouban található –, és egy német távközlési műholdat, valamint egy francia katonai műholdat szállított.

A német űrügynökség műholdja új kommunikációs technológiákat és az azzal kapcsolatos programokat fogja végrehajtani, egyben tesztelni – írta az Arianespace a küldetés leírásában. A Syracuse 4B nevű francia műhold pedig „lehetővé teszi a francia fegyveres erők számára, hogy a bevetések során állandó kapcsolatban maradjanak” közölte az Arianespace.

Az Ariane 5 1996 óta áll szolgálatban. Az indítást június közepe óta különböző műszaki problémák miatt várakoztatták, majd az űrreptér helyszínén uralkodó rossz időjárási körülmények miatt egy nappal elhalasztották.

„Az Ariane 5 most elfoglalja helyét a világűr történetének évkönyveiben” – mondta Martin Sion, az ArianeGroup, az Arianespace anyavállalatának vezérigazgatója. „Ez az utolsó sikeres küldetés ismét bizonyítja, hogy az európai autonómia szolgálatában kiemelkedő megbízhatósággal rendelkezik, és egy kivételes karriert zár le, amelyet technológiai és ipari eredmények sorozata jellemez.”

Az utódmodell, az Ariane 6 a tervek szerint csak az év végén indul küldetésre.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×