eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
modern warfare futuristic soldier using vr virtual reality glasses on purple backgroun  as concept of artificial intelience on hud screen display
Nyitókép: .shock/Getty Images

Jakab Roland: muszáj szabályozni a mesterséges intelligenciát, mert veszélyes

A veszélyeket kell nagyon körültekintően feltárni és a megfelelő szabályokat megalkotni – mondta a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.

Fülsiketítők a mesterséges intelligencia veszélyei ügyében megkongatott vészharangok – mondta António Gutteres ENSZ-főtitkár. Szerinte a nemzetközi atomenergia szabályozásának mintájára szükség van egy mesterséges intelligenciára szakosodott hivatalra. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke is egyetért, az InfoRádióban azt mondta: mielőbb átfogó, nemzetközi szabályozást kell kialakítani.

"Az elmúlt tíz évben a mesterséges intelligencia mint technológia olyan léptékű fejlődésnek indult, amit sokan egy új ipari forradalom kezdetéhez hasonlítanak" – mondta a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. Szerinte olyan a helyzet, mint amikor a robbanómotort feltalálták. Senki sem gondolta volna, hogy néhány évvel később jobbá, élhetőbbé teszi az emberek életét. A gond jelenleg az, hogy az MI-nél a folyamatok sokkal gyorsabban történnek, mint az áram vagy a robbanómotor esetében. Ezért az embereknek már most meg kell alkotniuk azokat a szabályokat, amelyek mentén a mesterséges intelligenciát az emberek jóléte érdekében használni tudjuk.

Az amerikai hadsereg egyik szimulációja során egy mesterséges intelligencia által vezérelt drón annak érdekében, hogy a feladatát teljesíteni tudja, úgy döntött, hogy kiiktatja a vezetőjét. (Ezt a kísérletet később cáfolták.) Az elnök szerint ezek a hírek aggasztók, éppen ezért fontos, hogy "kialakítsuk a szabályokat arról, hogy milyen adatokból tanítjuk ezeket a modelleket, kialakítsunk olyan területeket, ahol ezeket az alkalmazásokat modellezni tudjuk".

Kérdésként merült fel, hogy kell-e valamilyen ellenőrző testület az MI-re. A válasz egyértelmű igen volt. "Ennek a létrehozása elengedhetetlen a világ számára, hiszen a gazdaság működése is ezt diktálja. Senki sem szeretne lemaradni, éppen ezért fontos, hogy a keretrendszert az emberiség teremtse saját maga számára" – érvelt a szakember.

Már csak azért is, mert "egy ilyen generatív mesterséges intelligenciával nagyon sok dolgot lehet tenni, ami inkább veszélyeket hordoz. Fényképeket, videókat tudunk manipulálni, félreinformálásra, befolyásolásra is lehet használni ezeket.

"A veszélyeket kell nagyon körültekintően feltárni és a megfelelő szabályokat megalkotni."

A fegyverkezés azonban átírhatja a józan érveket – szólt a közbevetés.

Jakab Roland szerint a társadalom fogja kikényszeríteni, hogy ezekről a kérdésekről közösen döntsünk. Az EU egy megfelelőségi szabályozást szeretne bevezetni, ami egyfajta minősítést biztosít a mesterségesintelligencia-alkalmazások piacra viteléhez is. Ha ez nem történne meg, akkor egy MI-fejlesztést nem lehetne eladni a piacon, hiszen mindenki a sajátját erőltetné.

Az azonban tény, hogy "egy nagyon széles körű együttműködésre van szükség, de meglesz a kölcsönös érdekeltség, hogy egy ilyen együttműködés, egy ilyen platform, egy ilyen közös gondolkodás létrejöjjön" – érvelt Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×