eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Guatemalaváros, 2016. február 2.A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyik példánya a guatemalai főváros, Guatemalaváros járványügyi intézetében 2016. február 1-jén. Ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikaláz miatt. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Nyitókép: MTI/EPA/Esteban Biba

Támadnak az inváziós szúnyogok – már a lakosság segítségét kérik

A kutatók a lakosság bejelentéseire számítanak az inváziós csípőszúnyogok terjedésének pontos megfigyeléséhez, illetve adott esetben magukat az állatokat is be lehet küldeni a szakembereknek.

Az ökológiai kutatóközpont közleménye szerint a június elején lehullott nagy mennyiségű csapadékot követő meleg miatt az általános szúnyoginvázió mellett még az inváziós csípőszúnyogok tömeges megjelenése is várható Magyarországon.

Erre a helyzetre való tekintettel a kutatók arra kérik az embereket, hogy ha inváziós csípőszúnyoggal találkoznak, akkor a fogás helyének és idejének megjelölésével küldjék el egy példányát nekik (Soltész Zoltán, Ökológiai és Botanikai Intézet, Ökológiai Kutatóközpont, 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.), vagy pedig küldjenek el róla egy fényképet a szunyog@ecolres.hu címre.

A szakemberek szerint a MosquitoAlert magyar nyelvű mobiltelefonos applikáció hasznára válhat a segíteni akaróknak.

Az ökológiai kutatóközpont által közzé tett tudományos meghatározás alapján az inváziós csípőszúnyogok veszélyesek, mert számos olyan kórokozót terjeszthetnek, amelyet a magyarországi csípőszúnyog fajok nem. Az inváziós csípőszúnyogok aktívan csípik az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, hüllőket és madarakat, így terjeszthetnek állatról emberre terjedő kórokozókat. Az inváziós csípőszúnyognak három alfaja van: az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai és a japán bozótszúnyog.

Bővebb tájékoztató a kutatóközpont honlapján

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×