eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Már van, ahol tigrisszúnyog ellen permeteznek, és léptek a gyógyszergyárak is

Párizsban már olyan sok tigrisszúnyog van, hogy augusztus utolsó napján ezek ellen kellett irtószert szétpermetezni.

Ez a Politico cikke alapján egyértelmű jele annak, hogy a dengue lázat terjesztó kórokozó megvetette a lábát Európában.

2022-ben a kontinensen több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget - utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat - idézte az összeállítást a hvg.hu.

A területen dolgozók szerint azonban az európai igény erősödése hátrány lehet az olyan országoknak, mint Banglades és a Fülöp-szigetek, amelyek régóta küzdenek a dengue ellen, mert kevésbé juthatnak majd hozzá oltóanyaghoz.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb éves adatai szerint 2022-ben Európában 71 esetben fordult elő helyben szerzett dengue-fertőzés: 65 Franciaországban és hat Spanyolországban.

A tigrisszúnyog Magyarországon is jelen van, több megyében és Budapest több kerületében is azonosították, sőt, betegségeket is okozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×