eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Már van, ahol tigrisszúnyog ellen permeteznek, és léptek a gyógyszergyárak is

Párizsban már olyan sok tigrisszúnyog van, hogy augusztus utolsó napján ezek ellen kellett irtószert szétpermetezni.

Ez a Politico cikke alapján egyértelmű jele annak, hogy a dengue lázat terjesztó kórokozó megvetette a lábát Európában.

2022-ben a kontinensen több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget - utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat - idézte az összeállítást a hvg.hu.

A területen dolgozók szerint azonban az európai igény erősödése hátrány lehet az olyan országoknak, mint Banglades és a Fülöp-szigetek, amelyek régóta küzdenek a dengue ellen, mert kevésbé juthatnak majd hozzá oltóanyaghoz.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb éves adatai szerint 2022-ben Európában 71 esetben fordult elő helyben szerzett dengue-fertőzés: 65 Franciaországban és hat Spanyolországban.

A tigrisszúnyog Magyarországon is jelen van, több megyében és Budapest több kerületében is azonosították, sőt, betegségeket is okozott.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×