eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A hallókészülék lehet a demencia elleni szuperfegyver

A hallásvesztés a demenciára gyakorolt hatását tudja ellensúlyozni az, ha az érintettek hallókészüléket viselnek.

A demencia a világ egyik legkomolyabb egészségügyi veszélye: előrejelzések szerint a betegséggel élők száma 2050-re csaknem megháromszorozódik, 153 millióra emelkedik. A szakértők szerint a betegség minden közösségben, országban és kontinensen jelentős és gyorsan növekvő fenyegetést jelent a jövőbeli egészségügyi és szociális ellátórendszerekre – írja a The Guardian.

Egy friss, 12 évnyi adatgyűjtésre alapozó kutatás azt állapította meg, hogy azok a halláscsökkenést tapasztaló emberek, akik nem viselnek hallókészüléket, a demencia nagyobb rizikójának vannak kitéve, mint akik hallása nem romlik. Az eredményeket a Lancetben jelentették meg – itt jelent meg korábban az az adat is, mely a demenciás esetek mintegy 8 százalékát kapcsolták össze a hallásvesztés jelenségével.

"Egyre több a bizonyíték arra, hogy középkorban a hallásvesztés lehet a demencia legjelentősebb módosítható kockázati tényezője, de a hallókészülék használatának hatékonysága a demencia kockázatának csökkentésében eddig nem volt egyértelmű. Tanulmányunk az eddigi legjobb bizonyítékokat szolgáltatja arra, hogy

a hallókészülék minimálisan invazív és költséghatékony módon képes mérsékelni a halláscsökkenés demencia kialakulására gyakorlott potenciális hatását"

– mondta Dongshan Zhu professzor, a kínai Shandong Egyetem szakembere.

A Biobank adatbázisból 473 704 ember adatait vizsgálták: ők átlagosan 56 évesek voltak és 12 éven át követték egészségük alakulását. Úgy találták, hogy a hallásvesztésben érintett, de hallkészüléket nem használó emberek esetében 42 százalékkal volt magasabb a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nem romlott a hallása. A hallókészüléket viselő emberek esetében nem nőtt meg a rizikó.

A kutatók szerint ez körülbelül 1,7 százalékos demenciakockázatnak felel meg azoknál a halláskárosodott embereknél, akik nem használnak hallókészüléket, szemben az 1,2 százalékkal azoknál, akiknek nincs halláskárosodásuk, vagy akik halláskárosodást szenvednek, de használják a készülékeket.

Zhu szerint a negyvenes években megkezdődhet a hallásvesztés, amely lassú folyamat, a demencia diagnózisáig akár 20-25 év is eltelhet. Az Egyesült Királyságban a hallásromlást tapasztalók ötöde nem visel hallókészüléket. A kutató felhívta a figyelmet arra, hogy már a hallásromlás kezdetétől érdemes használni a készülékeket, ennek elősegítésére

érdemes lehet az árukat is csökkenteni.

Robert Howard, a University College London időskori pszichiátria professzora, aki nem vett részt a tanulmányban, arra figyelmeztetett, hogy ez az összefüggés nem ok-okozati.

"Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a hallókészülékek használata a demencia megelőzésének tekinthető. Sokkal valószínűbbnek tűnik számomra, hogy az összefüggés azt tükrözi: a demencia kialakulásához vezető úton járó emberek nehezen veszik fel vagy használják a hallókészüléket. A hallókészülékek azonban fontosak az elszigeteltség csökkentése és az életminőség javítása szempontjából, így mindenképpen ösztönöznünk kellene a használatukat" – vélekedett.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×