eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The nurse is talking with  a patient who fell ill with a new type of coronavirus covid-19. Male nurse with protective coverall clothing in intensive care unit in hospital.
Nyitókép: PatrikSlezak/Getty Images

Koronavírus: veszélyes vérhigítót adni a fertőzött betegnek

Az apixabán használata koronavírus-fertőzés esetén veszélyes vérzésekhez vezethet és nem javítja a megbetegedés prognózisát egy, az Egyesült Királyság kormánya által támogatott klinikai kísérlet eredménye szerint.

A kísérlet végeredményének ismeretében a brit orvosok már nem ajánlják az apixabán szedését pácienseiknek, hiszen a szer nemcsak nem előzi meg a halálozást vagy azt, hogy kórházban kelljen kezelni a betegeket, hanem még veszélyes mellékhatásokkal is bírhat.

A váralvadásgátlót korábban azoknak a betegeknek írták fel, akiket közepesen súlyos vagy súlyos koronavírus-fertőzésük miatt kórházban kezeltek – írja a The Guardian.

"A Heal-Covid kutatás első eredményei azt mutatják, hogy egy vérhígító gyógyszer, amelyet eddig hasznos beavatkozásnak tartottak a kórházi kezelés utáni időszakban, valójában hatástalan a halálozás vagy a kórházba való visszakerülés megakadályozásában. Ez a megállapítás azért fontos, mert

megakadályozza, hogy az embereknek szükségtelenül kárt okozzanak,

anélkül, hogy hasznuk származna belőle" – mondta az eredmények kapcsán Charlotte Summers kutatásvezető, a cambridge-i Addenbrooke’s kórház intenzív osztályának vezetője.

"Ez a kutatás adja az első konkrét bizonyítékot arra, hogy az akut koronavírus-fertőzés után hosszabban a véralvadásgátló adása a betegeket egyértelmű előnyök nélkül veszélyezteti. Reményeink szerint ezek az eredmények megakadályozzák, hogy a gyógyszert feleslegesen írják fel a betegeknek, ezzel megváltoztathatjuk az orvosi gyakorlatot" – tette hozzá a kutatás társvezetője, Mark Toshner.

A jelenlegi NHS-iránymutatás szerint a kórházban kezelt koronavírusos betegek 14 napon át kapnak apixabánt akkor is, ha közben otthonukba bocsátják őket. Az orvosok ettől azt remélték, hogy csökken a vérrögösödés kockázata, ám a kutatásban vizsgált 402 résztvevő közül többen olyan súlyos vérzéseket szenvedtek, hogy le kellett állítani esetükben a gyógyszer adását.

Nem bizonyítékokon alapult alkalmazása

A kísérleti csoport azt is megállapította, hogy míg a szokásos kezelést kapó páciensek 30,8 százaléka került vissza a kórházba egy éven belül, addig az apixabánt kapóknak csak valamivel kisebb hányada, pontosan 29,1 százalék. Az apixabánt annak ellenére javasolták eddig, hogy nem volt olyan klinikai vizsgálat, amely a kórházból hazabocsátott koronavírusos betegeknél történő alkalmazásra vonatkozott volna: a döntés inkább konszenzuson alapult, mintsem bizonyítékon. A világ 11 különböző országa adott ki olyan iránymutatásokat, amelyek támogatták a gyógyszer alkalmazását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×