INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

koronavírus

who

omikron

oltás

Beoltanak egy lányt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyermekek oltására alkalmas változatának második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2022. február 11-én.

Állatok közvetítésével alakulhatott ki az omikron

Infostart

A WHO a világ országainak üzent több járvány ügyében is. Kutatók pedig nem emberi sejtekhez illeszkedő tüskefehérje-részeket találtak a koronavírus omikron variánsán.

Továbbra is nemzetközi horderejű közegészségügyi vészhelyzetet jelent a koronavírus, 2020 januárja óta nem változott megítélése az Egészségügyi Világszervezet szerint. A döntés arról, hogy nem változtatnak a vírus kockázati besorolásán, a WHO Covid sürgősségi bizottságának múlt heti ülésén született meg Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint.

"A bizottság hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni a felügyeletet, valamint ki kell terjeszteni a tesztekhez, kezelésekhez és vakcinákhoz való hozzáférést a leginkább veszélyeztetettek számára. Ezen túl minden országnak frissítenie kell nemzeti felkészültségi és reagálási terveit" - mondta el.

Résen kell lennünk továbbra is

A CBS News cikke szerint a WHO bizottsága elismeri, hogy javult a vírushelyzet, de azt is kiemelték, hogy továbbra is nagy figyelmet kell szentelnünk a Covidnak, mivel a vírus kiszámíthatatlanul viselkedik.

"Bár a globális helyzet nyilvánvalóan javult a világjárvány kezdete óta,

a vírus továbbra is változik, ezáltal változatlanul nagy a kockázat és a bizonytalanság.

Ez a világjárvány már korábban is meglepett bennünket, és nagyon könnyen megtörténhet, hogy újra megteszi" - fogalmazott a WHO vezetője.

Nap mint nap bizonyítja az omikron, hogy meglephet minket

A múlt héten Anthony Fauci, Biden elnök orvosi főtanácsadója a BQ.1 néven ismert új Covid-változat terjedését "meglehetősen aggasztónak" nevezte. Ez a törzs és egy BQ.1.1 nevű leszármazottja már az új fertőzések több mint 10 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban.

A BA.4.6 omikron-alvariánsról kutatás bizonyította be, hogy újrafertőződést képez okozni, de további érdeklődésre számot tartó omikron-variánsokat is figyelnek a tudósok: ezek közt van még a BQ.1, a BQ.1.1 és a BF.7.

A vírus egészen hihetetlenül gyors ütemben mutálódik a kutatók szerint, ennek példája az is, hogy Kínában, ahol a kommunista párt ötévente megtartott kongresszusa miatt élénkült az utazások száma, Peking egy kerületében megnégyszereződött a megbetegedések száma. Az ország továbbra is a zéró Covid megközelítését alkalmazza a vírussal szemben, a gyanús eseteket felmutató környékeket például három napra karantén alá vonják már akkor, amikor még ki sem derült, egyáltalán koronavírus jelent-e meg.

Lehetséges az állatok szerepe a variáns kialakulásában

Friss kutatási eredmények közben arra jutottak, hogy az omikron variáns kialakulásában állatoknak is lehetett szerepe. A kutatók azt állapították meg, hogy több olyan mutáció található az omikron tüskefehérjéjén, amely egyedülállóan az egerek receptoraihoz alkalmazkodott, és nem kompatibilis a humán receptorokkal. Ez arra utal, hogy az omikron variáns talán nem közvetlenül az embertől származik, hanem más állatfajokból terjedhetett át az emberre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018