eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Senior couple working on their finances at home
Nyitókép: bernardbodo/Getty Images

Kiderült, a férfiak miért öregszenek gyorsabban a nőknél

Az 50-es éveikre a férfiak teste akár négy biológiai évvel is idősebb lehet, mint az azonos korú nőké – derül ki egy tanulmányból.

A kutatók „ritka vizsgálati tervet” alkalmaztak, és összehasonlították, hogy az ellentétes nemű ikerpárok esetében milyen gyorsan öregedtek a férfiak és milyen gyors a nők – írja a The New York Post alapján a hirado.hu.

Csoportosították őket fiatalabbakra (21–42 év között) és idősebbekre (50–76 év között), és a legtöbb csoportban azt találták, hogy a férfi testvér körülbelül egy évvel volt biológiailag idősebb nő testvérénél.

„Ezek a párok ugyanabban a környezetben nőttek fel, és génjeik fele közös. A különbség magyarázható például a genetikai tényezők nemi különbségeivel és a női nemi hormon, az ösztrogén egészségre gyakorolt kedvező hatásával” – mondta Anna Kankaanpää kutató.

A résztvevők általános egészségi állapotát – például a testtömegindexüket, a dohányzás és az alkoholfogyasztás szintjét, valamint azt, hogy mennyire aktívak – is felmérték, ezek olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az öregedésük sebességét. „Nemi különbséget figyeltünk meg az öregedés ütemében, amelyet nem magyaráztak az életmóddal kapcsolatos tényezők” – fogalmazott Kankaanpää.

A nemek közötti öregedési különbség az idő múlásával állítólag csökkent, a kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a férfiak dohányzási aránya csökkent. Amerikában a nők várható átlagos élettartama 81 év, a férfiaké 77 év.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×