eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A WeChat üzenetküldő alkalmazás ikonja egy okostelefon kijelzőjén Pekingben 2020. augusztus 7-én. Donald Trump amerikai elnök az előző nap betiltott mindenfajta tranzakciót a TikTok videomagosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat üzenetküldő szolgálatot működtető Tencent kínai internetes óriással. Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom az elnöki rendelet megjelenése után 45 nappal, vagyis szeptember 20-án lép életbe.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Vigyázni kell, már a telefonokon is megjelenhet zsarolóvírus

Az egyre fejlettebb zsarolóvírusok már nem csak a számítógépen, hanem az androidos telefonon lévő fájlokat is túszul ejthetik.

A Sova androidos banki trójai tavaly szeptember óta keseríti a felhasználók életét azzal, hogy képes jelszavakat és felhasználóneveket megszerezni, cookie-kat lopni, alkalmazásokat hamisítani – írja a hvg.hu. Azóta már új képességekkel is bővült: több mint kétszáz banki és fizetési alkalmazást utánozhat, és még a kriptovaluta pénztárcákba is beférkőzhet. Ráadásul már zsarolóvírusként titkosíthatja az okostelefonokat, bár ez a funkció még fejlesztés alatt áll. A zsarolóvírus áldozata csak váltságdíj fizetés után juthat hozzá telefonján tárolt állományaihoz.

"Ez a funkció meglehetősen érdekes, mivel még mindig nem elterjedtek az androidos banki trójaik. Viszont erőteljesen kihasználja az elmúlt években adódó új lehetőséget, hogy a legtöbb ember számára a mobileszközök a személyes és üzleti adatok központi tárolójává váltak" – írják a trójait jól ismerő Cleafy cég kiberbiztonsági kutatói.

A ZDNet figyelmeztetése szerint a Sovát már képes a többtényezős hitelesítési (MFA) tokenek lehallgatására, amivel

a támadók még akkor is ellophatnak információkat, ha a fiók az ajánlott kiegészítő réteggel védett.

Sok más androidos malware-hez hasonlóan a Sovát is hamis alkalmazásokon keresztül szállítják, amelyek azt állítják, mögöttük ismert cégek, például a Google vagy az Amazon állnak. Ezek az alkalmazások azonban csak a rosszindulatú programot továbbítják, és gyakran hiányoznak a hirdetett funkcióik.

A felhasználónak körültekintően kell letöltenie az alkalmazásokat, hogy elkerülje a kiszolgáltatott helyzeteket. A hivatalos alkalmazásboltok megbízhatóbbak, mint a harmadik felek letöltési oldalai, de a felhasználónak akkor is meg kell győződnie a letöltött alkalmazás hitelességéről. Nem szabad letölteni az alkalmazást, ha az azt állíthatja, egy jól ismert fejlesztőtől származik, azonban más által fejlesztettként regisztrált. A hivatalos alkalmazásboltokban a felhasználók megtekinthetik az alkalmazásról írt véleményeket. A sok negatív vélemény ilyenkor árulkodó lehet.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×