eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Planet Earth viewed from space with city lights in Europe. World with sunrise. Conceptual image for global business or European communication technology, elements from NASA
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Gyorsul a Föld forgása, rekordrövid napon vagyunk túl

Az atomóra feltalálása óta feljegyzett legrövidebb napra június 29-én került sor: a Föld forgása 1,59 ezredmásodperccel gyorsabban történt meg a megszokott 24 óránál ezen a napon a Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat adatai szerint.

A korábbi rekordot 2020. július 19-én dokumentálták, amikor is a nap 1,47 ezredmásodperccel volt rövidebb a szokottnál, írja a CNN cikke.

Ez ugyanakkor nem a világtörténelem legrövidebb napja volt, csak az atomóra történetében mért rekord. Atomóra az ötvenes évek óta méri a Föld forgásának idejét, az ezt megelőző időszakban valószínűleg még ennél rövidebb napok is előfordulhattak Dennis McCarthy, az amerikai haditengerészeti obszervatórium nyugalmazott időügyi igazgatója szerint.

A dinoszauruszok idejében például 23 és fél órából állhatott egy nap.

Az 1820-as évek óta a bolygó forgása lassult, az utóbbi éveben azonban ismét gyorsulni kezdett. A kutatók egyelőre nem tudnak biztos választ adni arra a kérdésre, hogy miért gyorsulhat a Föld forgása - valószínűleg vagy a glaciális izosztázia (amikor a jégtakaró súlya alatt besüllyed az adott kőzetrész - például Skandinávia -, majd a jégtakaró elolvadtával a hegység kiemelkedik, beáll az egyensúly), vagy a gleccserek olvadása miatt bekövetkező földmozgások állnak a jelenség hátterében.

A Föld valamivel szélesebb, mint amilyen magas: a sarkvidékeken található gleccserek az északi és a déli pólusokon egyaránt nyomják a földkérget McCarthy szerint. A klímaváltozás következtében olvadó jég által egyre kisebb a nyomás a két póluson, ettől

a Föld alakja egyre kerekebbé válik,

ami segíti a gyorsabb mozgásban. A jelenség alapja ugyanaz az elv, amelynek mentén a forgásokat végrehajtó műkorcsolyázók széttárják kezüket, ha lassulni szeretnének, és behúzzák, ha gyorsabban szeretnének pörögni.

McCarthy szerint egyesek összefüggést feltételeznek a jelenség és a Chandler-imbolygás közt. Bolygónk tengelye nem egy vonalban van szimmetriatengelyével, amely a Földet két egyenlő félre osztja: ez enyhe imbolygást okoz a Föld forgása során. McCarthy úgy véli, a Chandler-imbolygás nem befolyásolhatja a Föld forgási sebességét, ha a bolygó alakja megváltozik, az a billegés frekvenciáját változtatja meg, nem pedig a forgási frekvenciáját - mondta.

Mindennapjainkban észre sem vesszük azt a rövid időmennyiséget, amellyel rövidebbek napjaink, de ha a tendencia folytatódik, ki kell igazítani a napok hosszát.

Ez korábban egy-egy szökőmásodperc beiktatását jelentette a Föld lassuló forgása miatt: 1972-ig ez 27 alkalommal történt meg. Ha most tovább gyorsul a Föld forgása, McCarthy szerint szükség lehet egy szökőmásodperc elvételére. Erre 3-4 éven belül kerülhet sor.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×