INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

koronavírus

oltás

gyerek

usa

moderna

pfizer

Minden, amit az öt év alattiak koronavírus elleni oltásáról tudni lehet

Minden, amit az öt év alattiak koronavírus elleni oltásáról tudni lehet

Infostart

Az Egyesült Államokban már ezen a héten elkezdhetik oltani a félévesnél idősebb gyerekeket: a Pfizer vakcináját ötéves kor alatt, a Modernáét hat év alatt kaphatják. Ezzel az USA az első ország, amely mRNS-oltást tesz elérhetővé koronavírus ellen már a legfiatalabbak számára is.

Az amerikai rendszerben változatos helyszíneken lehet hozzájutni majd a vakcinához: a gyermekháziorvosok mellett kórházak, alapellátó központok és patikák is kínálják. A három év alattiak esetében valószínű, hogy az immunizálásból a patikai kör kimarad a legtöbb államban – írja az NBC News.

Az USA 10 millió adag vakcinát rendelt azoknak, akik kérik az oltást – egyetlen állam, Florida nem segít a gyermekháziorvosoknak a beszerzésben, így itt valószínűleg később indul meg a kicsik oltási programja. Az országban általánosságban véve szerdától kapják majd az oltást a legkisebbek a tervek szerint.

A kétféle oltás különbségei

A Pfizer oltásából három adagot adnak be: az első kettőt három hét különbséggel, míg a harmadikat minimum két hónappal a második adagot követően. A Moderna esetében két adag az alapimmunizálás és négy hétnek kell eltelnie az oltások közt.

A dozírozás is eltér: a Pfizer a felnőtteknek kínált adag hatóanyagának tizedét, míg a Moderna annak negyedét használja a kicsik oltásában.

"Mivel három dózisról van szó, a Pfizer vakcinájával immunizált gyerekeknél hosszabb időbe telik, mire kialakul az immunitás" – mondta Cody Meissner, a bostoni Tufts Gyermekkórház gyermek- fertőzőbetegség szakértője. Meissner tagja volt az FDA tanácsadó testületének, amely szerdán értékelte az oltóanyagokat.

A hatékonyságban is vannak eltérések

A Pfizer oltóanyaga 80 százalékkal csökkentette a tünetes megbetegedések kialakulását a 6 hónapostól 4 évesig terjedő korcsoportban, de az eredményt nagyon alacsony számú eset alapján érték el. Az oltottak közt 3, a placebocsoportban 7 gyermek fertőződött meg.

A Moderna oltása 2-5 évesek közt 37 százalékos hatékonyságot mutatott, míg fél évestől két éves korig 51 százalékosat. Meissner szerint nehéz összehasonlítani a két oltást mindaddig, míg nincsenek a valós életből származó, megfigyelésen alapuló adatok: ő maga is nehezen választana, hogy melyik vakcinát ajánlja a szülőknek.

A várható mellékhatások

Mindkét vakcina esetében enyhe mellékhatásokkal szembesültek. A Moderna oltásának felvételét követően a gyerekek 21-26 százaléka lázasodott be mind a két adag után – ez nagyobb arány, mint amit nagyobb gyerekeknél vagy felnőtteknél megfigyeltek. A Pfizer oltásával kapcsolatosan ez a mellékhatás ritkább, a kétévesnél fiatalabbak 7 százalékánál fordult elő.

A fáradékonyság is jellemző tünet: a Pfizer oltása után a gyerekek 45 százalékában alakult ki, míg a Modernáét követően a 3 év fölöttiek 62 százalékánál.

Szívizom- vagy szívburokgyulladást nem jelentett egyik cég sem, igaz, az oltottak alacsony száma is indokolhatja ezt.

Meissner szerint ugyanakkor a vakcina képviselte kockázat nagyon alacsony, főként az állatbetegséggel rendelkező gyermekek esetében messze nagyobb az előnye, mint a kockázata.

Az USA-ban a 11 év alattiak háromnegyede átesett már a fertőzésen, Meissner ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a legerősebb védelmet az átvészelt fertőzés és az oltás adja együtt. Az újrafertőződések igen valószínűek a jövőben is, így azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke enyhe Covidon esett át, át kell gondolniuk, mit szeretnének megelőzni – a megfertőződést magát, vagy megelégednek azzal a feltételezéssel, hogy egy újabb fertőzés is enyhe lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018