eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Riadalmat kelthet a majomhimlő - Kemenesi Gábor tisztáz egy-két dolgot

Több országban terjed már, de nem úgy, mint a koronavírus.

Mint az Infostart is hírül adta, már Európában jár a rejtélyes majomhimlő, de egyelőre igen alacsony az esetszám, Angliában, Spanyolországban és Portugáliában és háom egyéb országban találtak fertőzötteket.

Kemenesi Gábor pécsi virológus a járványoktól félő emberek számára Facebook-oldalán a rendelkezésre álló ismeretek összefoglalójával jelentkezett - derül ki a HVG.hu cikkéből.

Szerinte a majomhimlő esetében nem kell a koronavírushoz hasonló világjárványtól tartani, nem várhatók komoly esetszámok, emberről emberre nehezen terjed a fertőzés, az eddig talált esetek között pedig nem mutatható ki összefüggés, emiatt viszont "érdekes" is. Állatról emberre terjedő fertőzésről van szó, legvalószínűbb természetes gazdái Közép- Nyugat-Afrikában élő rágcsálók, akik között tünetmentesen terjed és fenn is marad a vírus.

A majomhimlót 1958-ban fedezték fel, emberben 1970-ben írták le először Kongóban. Az eddigi legnagyobb dokumentált járványt 2017-ből Nigériából ismerjük, melynek során több száz emberi megbetegedést regisztráltak. 2003-ban az Egyesült Államokban is leírtak majomhimlős eseteket, méghozzá a prérikutyához kötődően, amely állatok Ghánából importált rágcsálóktól kaphatták el a betegséget.

A fertőzéstől a tünetek megjelenéséig tartó időtartam nagy általánosságban 5-től 13 napig tart. A kezdeti tünetek azonban könnyen összekeverhetőek más megbetegedéssel: fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás, hátfájás stb. A kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak.

A majomhimlőre van vakcina, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon vírus ellen is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×