eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Rémes betegség ütötte fel a fejét Nagy-Britanniában

Szerencsére a fertőzés emberek közt nem terjed túl könnyen, így a társadalomra való veszélyességét alacsonynak ítélik meg az angol szakértők.

"A majomhimlő-fertőzés akkor terjedhet, ha valaki szoros kapcsolatban van egy fertőzött személlyel; a lakosságra való átterjedés kockázata azonban nagyon alacsony" - áll a CNN cikkében idézett közleményben.

A beteg Nigériában kaphatta el a majomhimlőt, mielőtt nemrég az Egyesült Királyságba utazott volna. Londonban egy fertőző betegségekre specializálódott kórházban kezelik izolálva. Elővigyázatosságból megkeresik azokat, akikkel a beteg kapcsolatba kerülhetett, hogy tájékoztassák őket, valamint tanácsokat adjanak nekik.

A majomhimlő tünetei közt lehet láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség.

A majomhimlő az 1979-ben felszámolt himlő rokona, de kevésbé fertőző és kevésbé halálos. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a himlő és a majomhimlő tünetei között a fő különbség az, hogy a majomhimlő a nyirokcsomók megduzzadását okozza, míg a himlő nem.

Rágcsálók és majmok hordozhatják a betegséget, melyet átadhatnak az embereknek is. A CDC tavaly egy esetet vizsgált egy Dallasba utazó személynél.

Az Egyesült Államokban 2003-ban negyvenhét ember fertőződött meg a vírussal egy olyan járvány kitörésekor, amelyet egy Ghánából származó, háziállatként értékesített kisemlős-szállítmányra vezettek vissza. Nagy-Britanniában 2018-ban volt egy kisebb járványkitörés.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×