eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla

Nyolc állat, amelyik veszélyt jelent a kisgyerekekre

Egyre többen tartanak egzotikus állatokat, mert ez a divat, és a szülők azt hiszik, hogy egy apró teknőssel kevesebb gond van, mint egy macskával vagy egy kutyával. A teknőst sétáltatni tényleg nem kell, nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy az egzotikus állatok is betegségek hordozói lehetnek, és súlyos veszélyt jelenthetnek a kisgyerekre. Ez azonban nem jelenti, hogy le kellene mondani az állattartásról - csak be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat!

A gyerek hálószobájában tartott iguána nem csupán egy hüllő, hanem potenciális baktériumhordozó és veszélyforrás is. Erről azonban gyakran elfelejtkeznek a szülők, akik a "problémás" macskák és kutyák helyett szívesebben vesznek a gyereknek olyan egzotikus állatot, amelyiket nem kell sétáltatni, nincs tele a szőrével a kanapé.

Különösen az öt évesnél kisebb gyerekek számára jelentenek komoly egészségügyi veszélyt a következő állatok:

Hüllők

Az apró teknősöket már évtizedekkel ezelőtt száműzték jó néhány állatkereskedésből, mert valóságos gócai a szalmonellafertőzésnek, ami akár halálos kimenetelű bélproblémákat okozhat a gyerekeknél. A többi hüllő - az iguánák, a gyíkok és a kígyók - is továbbadhatják a szalmonellafertőzést, amelyben ők maguk nem betegszenek meg.

Hörcsögök

Ezek az apró, szőrös rágcsálók nagyon aranyosak - ámde szintén hordozhatják a szalmonellabaktériumot, és megfertőzhetik a gyereket a lymphocytic choriomeningitis vírusával, amely gyulladást okozhat az agyban, és maradandó idegkárosodáshoz vezethet.

Sündisznók

Ezek az imádni való éjjeli vadászok igen népszerűek lett az utóbbi időben az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy többféle betegséget is okozhatnak: szalmonellát, a vakbélgyulladásoshoz hasonló hasi fájdalmakkal járó yersinia pseudotuberculosist, valamint veszettséget. Ha a tüskéjük megsebzi a bőrt, gombafertőzést is okozhat.

Majmok

A makákók a herpesz-B vírusát terjesztik, ami végzetes kimenetelű agyhártyagyulladást okozhat, az emberszabásúak pedig egy sor más kellemetlen betegséggel, például tuberkulózissal fertőzhetik meg az embert. A legnagyobb veszélyt azonban az általuk okozott sérülések okozhatják, márpedig még a "szelíd és idomított" emberszabásúak is gyakran súlyosan megsebesítik a gondozóikat.Kiscsirkék és egyéb baromfik

Édesek, pihések - és terjesztik a szalmonellát. Arról már ne is beszéljünk, mi lesz a sorsuk: a tyúkok akár húsz évig is élhetnek, ha nem végzik már korábban a fazékban.

Vadászgörények

Az alvó vagy csak fekvő kisgyerekeket megtámadhatják a vadászgörények. Előfordul, hogy szabályosan lerágják a kicsik orrát és fülét.

Prérikutyák

A háziállatként tartott prérikutya tulerémiát okozhat; ez az influenzáéval hasonló tünetekkel jelentkező betegség akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem kezelik antibiotikummal.

Gambiai óriáspatkány

Ezek az állatok majomhimlős megbetegedéseket okoztak az Egyesült Államokban, ahol 2003-ban kezdték őket házi kedvencként tartani. A járvány kitörését csak a közegészségügyi hatóságok gyors beavatkozása akadályozta meg.

Nagymacskák, mosómedvék és egyéb vadállatok

Ezek az állatok valóban egzotikusak, ám túlságosan veszélyesek ahhoz, hogy gyerekek közelében tartsuk őket.

Bár az állatokkal való kapcsolat hasznos a gyerekek számára, veszélyeket is hordoz magában. Még a leginkább elterjedt háziállatok tartása sem teljesen veszélytelen:

Halak

Biztos benne, hogy az akvárium teljesen biztonságos? Gondolkozzon csak ezen egy kicsit! Az akváriumban tartott halak mykobakteriális fertőzéseket okozhatnak, amely következtében tüdő- és bőrbetegségek, valamint lepra alakulhat ki. Ne engedje, hogy a gyerek belenyúljon a vízbe, és Ön is mindenképpen mosson kezet etetés után!

Kutyák és macskák

A gyerekek 15 százaléka allergiás a kutya- vagy a macskaszőrre, és mindkét állat többféle betegséget is terjeszthet: parazitákat, toxoplazmózist (a fertőzés különösen a csökkent immunműködésűeknél és a kismamáknál veszélyes), atkafertőzést. Komoly sérülést okozhatnak a karmolások és harapások is. Soha nem szabad a kisgyereket egyedül hagyni a kutyával vagy a macskával, mert akaratlanul is kiprovokálhatják az állat támadását.

A veszély természetesen nem jelenti azt, hogy a szülőknek le kellene mondaniuk a házi kedvencekről. Csak arra kell fokozott figyelmet fordítaniuk, hogy a gyerek betartsa az alapvető higiénés követelményeket, gyakran mosson kezet. Az állatokról is megfelelően kell gondoskodni, és beadatni nekik a védőoltásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×