eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: electrek.co

Már nem álom a minimalista elektromos városi kisautó – videó

Olyan elektromos mikroautót készül forgalomba hozni egy hollandiai vállalkozás, amely a tetőlemezébe beépített napelemekkel akár 20 kilométerre elegendő áramot tud előállítani naponta.

A holland Lightyear napelemes villanyautó fejlesztőgárdájának két tagja gondolt egyet, és saját vállalkozásba kezdett. A lényeg ugyanaz, kényelmes prémiumszedán helyett azonban minimalista mopedautóban gondolkodtak, és három év alatt meg is valósították: legalábbis megkezdték felvenni az előrendelést a Squad napelemes városi kisautóra – számolt be a Vezess.hu.

A név a solar és a quad szavak összetételéből jön, és pontosan leírja a lényeget: nem teljes értékű autóról van ugyanis szó, hanem egy 45 km/óra végsebességű, négykerekű mopedről. Mindez egy sor kötelező biztonsági előírás alól mentesítette a fejlesztőket, így könnyű járművük rettentő olcsón, akár 6250 euróért (szűk 2,4 millió forintért) megvásárolható lesz – teszi hozzá az autós szakportál.

A Squad meglehetősen puritán, és a zárt oldalfalakkal is meglehetősen szellős lehet a jármű. A fűtés és szellőzés a lehető legegyszerűbben van megoldva: egy nyomógomb szolgál a ventilátor beindítására, egy másik pedig a fűtőszálat aktiválja, mindkét ülésnél külön-külön. Audiorendszer nincs. A jó hír pedig, hogy már készül a nyújtott verzió, amely 2+2 üléses lesz – bár a hátsó üléseket csak gyermekek számára ajánlja a gyártó.

A Vezess.hu mások mellett végül arra is kitér, hogy a leginnovatívabb megoldás, hogy cserélhető akkumulátorokkal szerelik az autócskát: összesen négy darab, egyenként 1,6 kWh kapacitású lítiumionos cellacsomag kell ahhoz, hogy a hátsó kerekekbe integrált agymotorokat meghajtsák. A hatótávolság így 100 kilométer. Ezt egészíti ki a szolárcellás rendszer, amivel naponta akár 20 kilométerre elegendő áramot termelhetünk meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×