eur:
390.57
usd:
368.67
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
a corona virus omicron variant composition
Nyitókép: Teka77/Getty Images

Beszédes adatok mutatják, mennyire mást okoz az omikron

A halálozás kockázata 91 százalékkal alacsonyabb a legutóbbi variáns esetében, mint a deltánál - és ez csak az egyik jelentős szám.

Egy dél-kaliforniai eseteket vizsgáló amerikai tanulmány megállapítása szerint az adatok is azt igazolják, hogy az omikron sokkal kisebb veszélyt jelent az egyénekre, mint a delta: a szakértői ellenőrzés előtt álló Kaiser Permanente Kalifornia kutatás eredményeit a CDC ismertette.

Az ebben részt vevők közt 52 297 bizonyítottan omikron variánssal megfertőződött ember adatai mellett 16 982 delta okozta esetet vizsgáltak. Az érintettek tavaly november 30. és idén január 1. közt teszteltették magukat. Vegyesen voltak köztük 1-2-3 dózissal oltottak és oltatlanok.

A CDC anyagi támogatásával és koordinálásával végzett tanulmány megállapítása szerint az omikronnal fertőzöttek esetében

a kórházi kezelésre 53 százalékkal, az intenzív terápiára 74 százalékkal, a halálozásra pedig 91 százalékkal volt kisebb a betegek esélye.

A tanulmány ismertetésekor azt is kiemelték, hogy az omikronos esetek közül egy betegnek sem volt gépi lélegeztetésre szüksége, és a kórházban kezeltek esetében 70 százalékkal rövidebb volt a bent fekvés ideje is. Omikronnal általában másfél, deltával öt napot töltött kórházban egy beteg. Az omikronos páciensek 90 százalékát három nap után hazaengedték.

Mindez nem változtat a tényen, miszerint az omikron jóval fertőzőbb a deltánál, ez pedig korábban

elképzelhetetlen számú fertőzötthöz vezet,

nagy nyomást gyakorolva az egészségügyre, valamint gondot okozhat a sok beteg ember munkahelyi, iskolai hiányzása is.

Anthony Fauci a tanulmány kapcsán kiemelte: a vírus kontroll alatt van, de nem tűnt el. Úgy véli, gyakorlatilag mindenki találkozni fog az omikronnal és nagyon sokan valamennyire betegek is lesznek tőle.

Az oltások hatékonyságára vonatkozóan a kutatásban azt a következtetést vonták le, hogy bár az oltottak (legalább két dózis) nagyobb arányban betegedtek meg az omikrontól, mint korábban a deltától, ám jóval kevesebb volt köztük a súlyos beteg, vagyis a vakcinaprogram továbbra is jelentős közegészségügyi előnnyel jár.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×