INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

koronavírus

omikron

delta

halálozás

a corona virus omicron variant composition

Beszédes adatok mutatják, mennyire mást okoz az omikron

Infostart

A halálozás kockázata 91 százalékkal alacsonyabb a legutóbbi variáns esetében, mint a deltánál - és ez csak az egyik jelentős szám.

Egy dél-kaliforniai eseteket vizsgáló amerikai tanulmány megállapítása szerint az adatok is azt igazolják, hogy az omikron sokkal kisebb veszélyt jelent az egyénekre, mint a delta: a szakértői ellenőrzés előtt álló Kaiser Permanente Kalifornia kutatás eredményeit a CDC ismertette.

Az ebben részt vevők közt 52 297 bizonyítottan omikron variánssal megfertőződött ember adatai mellett 16 982 delta okozta esetet vizsgáltak. Az érintettek tavaly november 30. és idén január 1. közt teszteltették magukat. Vegyesen voltak köztük 1-2-3 dózissal oltottak és oltatlanok.

A CDC anyagi támogatásával és koordinálásával végzett tanulmány megállapítása szerint az omikronnal fertőzöttek esetében

a kórházi kezelésre 53 százalékkal, az intenzív terápiára 74 százalékkal, a halálozásra pedig 91 százalékkal volt kisebb a betegek esélye.

A tanulmány ismertetésekor azt is kiemelték, hogy az omikronos esetek közül egy betegnek sem volt gépi lélegeztetésre szüksége, és a kórházban kezeltek esetében 70 százalékkal rövidebb volt a bent fekvés ideje is. Omikronnal általában másfél, deltával öt napot töltött kórházban egy beteg. Az omikronos páciensek 90 százalékát három nap után hazaengedték.

Mindez nem változtat a tényen, miszerint az omikron jóval fertőzőbb a deltánál, ez pedig korábban

elképzelhetetlen számú fertőzötthöz vezet,

nagy nyomást gyakorolva az egészségügyre, valamint gondot okozhat a sok beteg ember munkahelyi, iskolai hiányzása is.

Anthony Fauci a tanulmány kapcsán kiemelte: a vírus kontroll alatt van, de nem tűnt el. Úgy véli, gyakorlatilag mindenki találkozni fog az omikronnal és nagyon sokan valamennyire betegek is lesznek tőle.

Az oltások hatékonyságára vonatkozóan a kutatásban azt a következtetést vonták le, hogy bár az oltottak (legalább két dózis) nagyobb arányban betegedtek meg az omikrontól, mint korábban a deltától, ám jóval kevesebb volt köztük a súlyos beteg, vagyis a vakcinaprogram továbbra is jelentős közegészségügyi előnnyel jár.

Nyitókép: Teka77/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018