eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
a corona virus omicron variant composition
Nyitókép: Teka77/Getty Images

Beszédes adatok mutatják, mennyire mást okoz az omikron

A halálozás kockázata 91 százalékkal alacsonyabb a legutóbbi variáns esetében, mint a deltánál - és ez csak az egyik jelentős szám.

Egy dél-kaliforniai eseteket vizsgáló amerikai tanulmány megállapítása szerint az adatok is azt igazolják, hogy az omikron sokkal kisebb veszélyt jelent az egyénekre, mint a delta: a szakértői ellenőrzés előtt álló Kaiser Permanente Kalifornia kutatás eredményeit a CDC ismertette.

Az ebben részt vevők közt 52 297 bizonyítottan omikron variánssal megfertőződött ember adatai mellett 16 982 delta okozta esetet vizsgáltak. Az érintettek tavaly november 30. és idén január 1. közt teszteltették magukat. Vegyesen voltak köztük 1-2-3 dózissal oltottak és oltatlanok.

A CDC anyagi támogatásával és koordinálásával végzett tanulmány megállapítása szerint az omikronnal fertőzöttek esetében

a kórházi kezelésre 53 százalékkal, az intenzív terápiára 74 százalékkal, a halálozásra pedig 91 százalékkal volt kisebb a betegek esélye.

A tanulmány ismertetésekor azt is kiemelték, hogy az omikronos esetek közül egy betegnek sem volt gépi lélegeztetésre szüksége, és a kórházban kezeltek esetében 70 százalékkal rövidebb volt a bent fekvés ideje is. Omikronnal általában másfél, deltával öt napot töltött kórházban egy beteg. Az omikronos páciensek 90 százalékát három nap után hazaengedték.

Mindez nem változtat a tényen, miszerint az omikron jóval fertőzőbb a deltánál, ez pedig korábban

elképzelhetetlen számú fertőzötthöz vezet,

nagy nyomást gyakorolva az egészségügyre, valamint gondot okozhat a sok beteg ember munkahelyi, iskolai hiányzása is.

Anthony Fauci a tanulmány kapcsán kiemelte: a vírus kontroll alatt van, de nem tűnt el. Úgy véli, gyakorlatilag mindenki találkozni fog az omikronnal és nagyon sokan valamennyire betegek is lesznek tőle.

Az oltások hatékonyságára vonatkozóan a kutatásban azt a következtetést vonták le, hogy bár az oltottak (legalább két dózis) nagyobb arányban betegedtek meg az omikrontól, mint korábban a deltától, ám jóval kevesebb volt köztük a súlyos beteg, vagyis a vakcinaprogram továbbra is jelentős közegészségügyi előnnyel jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×