INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

szlávik jános

koronavírus

infektológus

omikron

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsődlegesen a koronavírusos betegeket.

Szlávik János már "látja a végét"

Infostart

Az infektológus szerint 2023 lehet a koronavírus-világjárvány halálozásának éve, de ehhez az kell, hogy mindenhol legyen oltás.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arra számított, hogy lesz némi lélegzetvételnyi szünet a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma között, de nem így lett, ám megnyugtatónak tartja, hogy az intenzív osztályon ápoltak száma nem növekedik a korábban tapasztalt módon most, az omikron variáns hatására. Ennek legfőbb oka az oltottság mértéke lehet; a háromszor oltottakról azt mondta, "egy bent, hárommillió kint".

A Mandinernek adott interjújában elmondta azt is, az omikron által okozott betegség lappangási ideje rövid, a korábbi 4-5 nap helyett 2, és tüdőgyulladáshoz sem vezet olyan gyakorisággal, miközben azért több a tünetes fertőzött.

"Összességében úgy vélem,

gyengébb betegséget okoz, de ez még nem bizonyított"

- foglalta össze.

Arra viszont figyelmeztet, hogy az oltatlanokra ugyanakkora erővel támadhat az omikron is, mint a korábbi vírusvariánsok.

A fluronáról (influenza+koronavírus) keményen beszélt, a két kórokozónak "semmi köze egymáshoz", nem is tudnak egymással keveredni, így nem új mutánsról van szó, csak arról, hogy két kórokozó valakiben egyszerre van jelen.

Logikus lépsnek tartja a karanténidő csökkentését, ahol ezt meglépték,

és biztos abban, hogy lesz olyan oltás, amely valamennyi variáns ellen hatékony, legkésőbb 2023-ra várja a világjárvány végét, de ehhez szükséges, hogy olyan helyekre is eljusson az oltás, ahol az immunizáltság még csak 8 százalékos.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018