eur:
393.1
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsődlegesen a koronavírusos betegeket.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János már "látja a végét"

Az infektológus szerint 2023 lehet a koronavírus-világjárvány halálozásának éve, de ehhez az kell, hogy mindenhol legyen oltás.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arra számított, hogy lesz némi lélegzetvételnyi szünet a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma között, de nem így lett, ám megnyugtatónak tartja, hogy az intenzív osztályon ápoltak száma nem növekedik a korábban tapasztalt módon most, az omikron variáns hatására. Ennek legfőbb oka az oltottság mértéke lehet; a háromszor oltottakról azt mondta, "egy bent, hárommillió kint".

A Mandinernek adott interjújában elmondta azt is, az omikron által okozott betegség lappangási ideje rövid, a korábbi 4-5 nap helyett 2, és tüdőgyulladáshoz sem vezet olyan gyakorisággal, miközben azért több a tünetes fertőzött.

"Összességében úgy vélem,

gyengébb betegséget okoz, de ez még nem bizonyított"

- foglalta össze.

Arra viszont figyelmeztet, hogy az oltatlanokra ugyanakkora erővel támadhat az omikron is, mint a korábbi vírusvariánsok.

A fluronáról (influenza+koronavírus) keményen beszélt, a két kórokozónak "semmi köze egymáshoz", nem is tudnak egymással keveredni, így nem új mutánsról van szó, csak arról, hogy két kórokozó valakiben egyszerre van jelen.

Logikus lépsnek tartja a karanténidő csökkentését, ahol ezt meglépték,

és biztos abban, hogy lesz olyan oltás, amely valamennyi variáns ellen hatékony, legkésőbb 2023-ra várja a világjárvány végét, de ehhez szükséges, hogy olyan helyekre is eljusson az oltás, ahol az immunizáltság még csak 8 százalékos.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×