eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Egy gyermekben sokkal alattomosabban bújik el a koronavírus

Gyermekek és a felnőttek esetében hasonló a fertőzés kockázata, de a fertőzött gyermekek jóval nagyobb hányada nem mutat tüneteket.

Egy fertőzött családtag 52 százalékos eséllyel adja tovább a betegséget legalább egy élő rokonának, derül ki a JAMA Pediatrics hasábjain közölt kutatásból. A megállapításokat a MedicalXpress cikke szerint az amerikai járványügyi hivatal, a CDC több más intézettel közösen végzett, a koronavírus terjedését háztartásokon belül értékelő adatai alapján hozták.

"Gyakran úgy tűnt, hogy a gyerekek nem betegek, mert nincsenek tüneteik, de ennek ellenére voltak köztük fertőzöttek, akik terjeszthették a koronavírust" - mondja Christina Porucznik közegészségügyi professzor, aki 189 család vizsgálatát vezette Utahban.

Nem tudták, miért kevés a tünetes gyerek

A pandémia kezdetén a megbetegedések kis részét jelentették gyerekek körében, de a megfigyelések nem tudták eldönteni, ennek mi az oka. Az egyik teória az volt, hogy a gyermekek kevésbé fogékonyak a fertőzésre, a másik pedig az, hogy a gyermekeknél jelentett megbetegedési arányok mesterségesen alacsonyak voltak, mert nem mutattak tüneteket, és ezért nem vizsgálták őket.

A fertőzés dinamikájának jobb megértése érdekében a kutatók 310 olyan háztartást követtek nyomon, amelyben egy vagy több, 17 év alatti gyermek élt Utahban vagy New Yorkban.

A vizsgálat több mint 1236 résztvevője hetente mintát adott PCR-teszthez mintát és ugyanilyen gyakran töltött ki kérdőíveket az esetlegesen tapasztalt tünetekről. Átlagosan minden személyt 17 héten keresztül figyeltek meg, a jelentés összesen 21 465 személyhétnyi megfigyelési időt tartalmazott. A kutatás 2020 szeptemberétől 2021 áprilisáig, a delta változat amerikai megjelenésig tartott.

Ugyanolyan érintettek lehetnek

A következőket állapították meg:

  • gyermekek és a 18 évesnél idősebbek hasonló arányban fertőződtek meg,
  • a különböző korcsoportokba tartozó gyermekeknél - 4 éves korig; 5-11 éves korig; 12-17 éves korig - szintén hasonló volt a fertőzés aránya, a fertőzési arányok az egyes csoportokban 4,4 és 6,3/1000 fő/hét között voltak,
  • a gyermekeknél az esetek mintegy felében tapasztalt tüneteket, szemben a felnőttek 88 százalékával,
  • azokban a háztartásokban, ahol egy vagy több fertőzött személy élt, a háztartás teljes átlagos fertőzési kockázata 52 százalék volt,
  • az átlagos háztartási fertőzési kockázat 40 százalék volt Utah-ban és 80 százalék New York Cityben.

Fontos a kicsiknél is a maszk

A lakássűrűségben mutatkozó különbségeknek, a delta változatnak és más tényezőknek szerepét még vizsgálni kell a nagy különbségek miatt. A háztartási fertőzésátadás kockázata magasabb lehet az általános népességben, mivel az érintett, megfigyelt háztartások valószínűleg tettek óvintézkedéseket.

A tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy a gyermekeknél sok fertőzés marad észrevétlenül, ami kiemeli a tesztelés szükségességét, valamint a maszkviselés és a távolságtartás fontosságát gyermekeknél is. A kutatók kiemelik azt is: a beteg gyermekeket mindenki tartsa otthon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×