eur:
388.57
usd:
364.78
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát.
Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Koronavírus-gyógyszert fejlesztett ki az AstraZeneca

Engedélykérelmet nyújt be brit-svéd gyógyszergyártó az amerikai gyógyszerhatóságnak egy olyan gyógyszerre, ami a Covid kialakulását hivatott megakadályozni azoknál a személyeknél, akiknél a gyenge immunrendszerük miatt nem hat a vakcina

Az AstraZeneca veszélyhelyzeti kérelmet nyújtott be az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA) a készítményre. A klinikai tesztek adatai alapján az AZD7442 néven futó antitestkezelés 77 százalékkal csökkentette a tünetek kialakulásának valószínűségét. A készítményt azoknak szánják, akiknél az oltás nem váltott ki megfelelő immunválaszt, vagy akiknél erősíteni kell az immunválaszt. A tesztek során három hónappal az oltást követően kezdték alkalmazni a kezelést és a résztvevőket 15 hónapig fogják megfigyelni – írja a Portfolio.

Míg a vakcinák az immunrendszer működésére támaszkodnak, célzottan termeltetnek antitesteket, addig az AstraZeneca készítménye laborban előállított antitesteket tartalmaz, amelyeknek az a feladatuk, hogy a szervezetbe bejuttatva felvegyék a harcot a vírus ellen.

Egyelőre az Egyesült Államokban az AstraZeneca vakcinája nem kapott engedélyt (valamikorra a második félévre várják), ha a kezelést engedélyezi a felügyelet, az nagy győzelmet jelentene a vállalatnak. Hasonló monoklonális antitest-terápiákat fejleszt például a Regeneron, az Eli Lilly, valamint a GlaxoSmithKline is, de még egyik sem nyújtott be engedélykérelmet a hatóságoknak.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×