eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ennyit növel egy harmadik adag mRNS-oltás az idősek immunitásán

Friss izraeli adatok érkeztek a Pfizer vakcinájáról, megsokszorozza az oltás mind a megfertőződés, mind a súlyos megbetegedés elleni védelmet.

A harmadik adag vakcina beoltását követően tíz nappal vizsgálták meg Izraelben az oltás nyújtotta védelmet, az eredmények szerint ahhoz képest, amit két oltás nyújt, a megfertőződés elleni védelem megnégyszereződik, a súlyos megbetegedés pedig akár ötször-hatszor akkora hatékonysággal védi ki a három adagból álló oltássor, mind a kétadagos alapimmunizálás a hatvan év fölöttiek körében. Ezen korosztály számára vált elérhetővé az országban a harmadik oltás felvételének lehetősége eredetileg, mostanra azonban már negyven évre csökkentette az izraeli egészségügyminisztérium ezt a korhatárt – írja a MedicalXpress.

A 9,3 milliós országban eddig 1,4 millió ember kapott harmadik adag vakcinát, a teljes populációnak pedig már nyolcvan százaléka van két adag vakcinával oltva.

Még mindig van ugyanakkor egymillió oltatlan izraeli ember, az ország pedig jelenleg is küzd a negyedik hullám delta variánssal súlyosbított terhével.

Hétfőn 67 510 megbetegedést jelentettek az országban: január óta ez a legmagasabb szám Izraelben. A kórházban, súlyos állapotban kezeltek száma szintén nőtt, 670 emberre.

Naftali Bennett miniszterelnök, aki maga is biztat mindenkit arra, hogy felvegye az oltást, akár eddig oltatlanról, akár a kétadagos alapimmunizáláson átesettről van szó, pénteken oltatta be magát az emlékeztető adaggal.

"Izrael előnye ma igen nagy, hisz a harmadik oltás alkalmazásában világelsőnek számítunk, jobban értjük, milyen ütemben gyengül a korábbi oltások adta védelem, valamint azt is, hogy mit kell tennünk, mikor kell azt megtennünk, sőt, azt is, milyen életkori csoportban" – mondta Bennett a kabinet vasárnapi ülésének kezdetén a Washington Post beszámolója szerint.

"Azt tanácsolom a világ minden vezetőjének: azonnal kezdje el a harmadik oltásadagok beadását, ne várjanak semmire. Legfeljebb öt hónapot várjanak a második oltástól számítva, különben hamis illúzióik lesznek a védettséggel kapcsolatban" – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×