eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ennyit növel egy harmadik adag mRNS-oltás az idősek immunitásán

Friss izraeli adatok érkeztek a Pfizer vakcinájáról, megsokszorozza az oltás mind a megfertőződés, mind a súlyos megbetegedés elleni védelmet.

A harmadik adag vakcina beoltását követően tíz nappal vizsgálták meg Izraelben az oltás nyújtotta védelmet, az eredmények szerint ahhoz képest, amit két oltás nyújt, a megfertőződés elleni védelem megnégyszereződik, a súlyos megbetegedés pedig akár ötször-hatszor akkora hatékonysággal védi ki a három adagból álló oltássor, mind a kétadagos alapimmunizálás a hatvan év fölöttiek körében. Ezen korosztály számára vált elérhetővé az országban a harmadik oltás felvételének lehetősége eredetileg, mostanra azonban már negyven évre csökkentette az izraeli egészségügyminisztérium ezt a korhatárt – írja a MedicalXpress.

A 9,3 milliós országban eddig 1,4 millió ember kapott harmadik adag vakcinát, a teljes populációnak pedig már nyolcvan százaléka van két adag vakcinával oltva.

Még mindig van ugyanakkor egymillió oltatlan izraeli ember, az ország pedig jelenleg is küzd a negyedik hullám delta variánssal súlyosbított terhével.

Hétfőn 67 510 megbetegedést jelentettek az országban: január óta ez a legmagasabb szám Izraelben. A kórházban, súlyos állapotban kezeltek száma szintén nőtt, 670 emberre.

Naftali Bennett miniszterelnök, aki maga is biztat mindenkit arra, hogy felvegye az oltást, akár eddig oltatlanról, akár a kétadagos alapimmunizáláson átesettről van szó, pénteken oltatta be magát az emlékeztető adaggal.

"Izrael előnye ma igen nagy, hisz a harmadik oltás alkalmazásában világelsőnek számítunk, jobban értjük, milyen ütemben gyengül a korábbi oltások adta védelem, valamint azt is, hogy mit kell tennünk, mikor kell azt megtennünk, sőt, azt is, milyen életkori csoportban" – mondta Bennett a kabinet vasárnapi ülésének kezdetén a Washington Post beszámolója szerint.

"Azt tanácsolom a világ minden vezetőjének: azonnal kezdje el a harmadik oltásadagok beadását, ne várjanak semmire. Legfeljebb öt hónapot várjanak a második oltástól számítva, különben hamis illúzióik lesznek a védettséggel kapcsolatban" – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×