eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Az izgalmas munka csökkenti a demencia kialakulásának esélyét

Több mint százezer európai és amierkai bevonásával készült kutatás eredménye szerint lesznek kisebb eséllyel demensek idős korukban azok az emberek, akiknek munkája mentálisan stimuláló volt fiatalon, mint azok, akiknek nem.

Köztisztviselők, a magánszektor dolgozói és még erdészek is voltak a felmérésbe bevontak között, melynek vezető kutatója szerint a felnőttkorban megtapasztalt mentális kihívások segítenek abban, hogy idős korban ne alakuljon ki demencia. A kognitív stimuláció szerepe a betegség elkerülésében már eddig is ismert volt, de a korábbi kísérletek csak kisebb mintán tudták azt igazolni, rövidebb távú elfoglaltságnál, ami nem megfelelő eredményekhez vezetett, írja a The Guardian.

A kutatók szerint a stimuláló munka bizonyos proteinek alacsonyabb koncentrációban történő jelenlétéhez vezet: ezek olyan proteinek, amelyek az agyműködésre hatnak. A kutatásba bevontakat tizenhét éven át figyelték meg. A kognitívan stimuláló munkakörökben dolgozók nehéz feladatokat hajtottak végre, nagy döntési szabadsággal bírtak, a nem stimulálónak tekintett foglalkozások közé pedig az alacsony igénybevétellel és a munkakontroll hiányával járó tartoztak.

Mivel a munkahelyi kognitív stimulációnak való kitettség évtizedeken át tarthat, több tízezer órán át, nagyobb annak hatása, mint a kognitívan stimuláló hobbiknak.

A magasan stimulált csoportban a demencia előfordulásának incidenciája 4,8 volt a tízezerből, míg az alacsonyan stimuláltban 7,3 a tízezerből. Az adatok tisztítását követően is ugyanezek maradtak az arányok. Nemek vagy életkor szerint nem tapasztaltak eltérést, de úgy tűnik, az Alzheimer-kórt sikeresebben előzi meg a kognitív stimuláció, mint másfajta demenciákat. A kutatók munkájuk értékét a nagy mintában látják.

A kutatás vezető szerzője, Mika Kivimäki professzor, a University College London Járványtani és Egészségügyi Intézetének munkatársa elmondta: "Eredményeink alátámasztják azt a hipotézist, hogy a felnőttkori mentális stimuláció késleltetheti a demencia kialakulását. " magas szintű mentális stimulációt megtapasztalóknál 80 éves korban megfigyelt demencia szintje 78,3 éves korban volt megfigyelhető azoknál, akik alacsony mentális stimulációt tapasztaltak. Ez arra utal, hogy

a betegség kialakulásának átlagos késleltetése körülbelül másfél év,

de valószínűleg jelentős eltérések vannak az emberek között a hatásban".

A kutatás kapcsán szakértők arra is rámutattak, hogy bár nem mindenki tud mentálisan stimuláló munkát választani, a mindennapi aktivitások terén bármelyikünk kereshet olyas tevékenységet, amely megadja ugyanezt a hatást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×