INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

demencia

alzheimer-kór

zaj

zajszennyezés

kutatás

Meglepő dolog növeli a demencia és az Alhzeimer-kór kockázatát

Meglepő dolog növeli a demencia és az Alhzeimer-kór kockázatát

Infostart

Kétmillió résztvevővel készült egy évtizedes felmérés, melyben a közúti és a vasúti közlekedés egészségre kifejtett hatását vizsgálták.

A demencia az egyik legnagyobb egészségügyi problémának számít, a becslések szerint harminc éven belül 130 millió ember lesz a Földön, akik ezzel a betegséggel küzdenek majd. Kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód, illetve a környezeti tényezők is, például a levegőszennyezés vagy egy új kutatás szerint a zajszennyezés – írja a The Guardian cikke alapján az Index.

Arról már korábban is készültek kutatások, hogy a folyamatos zaj egészségügyi problémákat okoz, növeli a szív-, cukorbetegség kockázatát és elhízáshoz is vezethet.

A kutatás során a résztvevők lakhelyéhez egyenként becsült zajszintet társítottak az épületet környező forgalom adataiból. Ezt összevetették a korábban említett egyéb befolyásoló tényezőkkel, s megállapították, hogy a Dániában 2017-ben regisztrált demens betegek közül 1216 eset volt a közlekedés zajához köthető. Közülük 963 páciens közúti, 253 pedig vasúti közlekedés okozta állandó hangzavarnak volt kitéve lakóhelyén, a kutatók szerint ez nagyban hozzájárult a demencia, különösképp pedig az Alzheimer-kór kialakulásához.

A zaj okozta időskori kognitív hanyatlás okát az emberi test erős és/vagy folyamatos hangokra adott reakciója magyarázhatja. A kutatók szerint a közlekedés állandó moraja alvászavart okozhat, segítheti a stresszhormonok felszabadítását, ami hosszú távon szívelégtelenséget, gyulladást és immunrendszeri problémát okoz, melyek a demencia kialakulásának közvetlen kockázati tényezői.

Nyitókép: Pxhere
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018