eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pxhere

Meglepő dolog növeli a demencia és az Alhzeimer-kór kockázatát

Kétmillió résztvevővel készült egy évtizedes felmérés, melyben a közúti és a vasúti közlekedés egészségre kifejtett hatását vizsgálták.

A demencia az egyik legnagyobb egészségügyi problémának számít, a becslések szerint harminc éven belül 130 millió ember lesz a Földön, akik ezzel a betegséggel küzdenek majd. Kialakulásában nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód, illetve a környezeti tényezők is, például a levegőszennyezés vagy egy új kutatás szerint a zajszennyezés – írja a The Guardian cikke alapján az Index.

Arról már korábban is készültek kutatások, hogy a folyamatos zaj egészségügyi problémákat okoz, növeli a szív-, cukorbetegség kockázatát és elhízáshoz is vezethet.

A kutatás során a résztvevők lakhelyéhez egyenként becsült zajszintet társítottak az épületet környező forgalom adataiból. Ezt összevetették a korábban említett egyéb befolyásoló tényezőkkel, s megállapították, hogy a Dániában 2017-ben regisztrált demens betegek közül 1216 eset volt a közlekedés zajához köthető. Közülük 963 páciens közúti, 253 pedig vasúti közlekedés okozta állandó hangzavarnak volt kitéve lakóhelyén, a kutatók szerint ez nagyban hozzájárult a demencia, különösképp pedig az Alzheimer-kór kialakulásához.

A zaj okozta időskori kognitív hanyatlás okát az emberi test erős és/vagy folyamatos hangokra adott reakciója magyarázhatja. A kutatók szerint a közlekedés állandó moraja alvászavart okozhat, segítheti a stresszhormonok felszabadítását, ami hosszú távon szívelégtelenséget, gyulladást és immunrendszeri problémát okoz, melyek a demencia kialakulásának közvetlen kockázati tényezői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×