INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

okostelefon

kémkedés

kémprogram

kommunikáció

digitális

Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.

Mit tehetünk, hogy ne legyünk lekövethetők a kémszoftverekkel?

Infostart

A valaha kifejlesztett egyik legjobb kémeszköz az okostelefon. A telefon kamerájával akár szét is nézhetnek a támadók ott, ahol a tulaj tartózkodik.

Teljes védelmet nyújtó mobiltelefont nem létezik, még ha „butatelefont” veszünk sem. Amennyiben nagyon kényes beszélgetéseket folytatunk, egy ilyen eszközön a hívásainkat és SMS-einket nagyobb biztonságban fogadhatjuk, mint egy okostelefonon, de a cellainformációk alapján az ilyen eszközök is lekövethetők a megfelelő árnyékoló technológia nélkül – írja az Index az elmúlt hetekben nagy port kavart Pegasus-ügy kapcsán.

A legjobb, amit tehetünk, hogy okostelefonunk szoftvereit és operációs rendszerét folyamatosan frissen tartjuk,

hisz a fejlesztők ezekkel a frissítésekkel pont azokat a hibákat igyekeznek javítani, amiken keresztül a kémprogramok bejuthatnak – teszi hozzá a lap. Ezenfelül figyeljünk arra, hogy ismeretlen forrás által küldött üzenetekben, e-mailekben lévő linkeket ne nyissunk meg! Sőt, a barátoktól érkező, egy ismeretlen oldalra vezető hivatkozás esetén is érdemes óvatosnak maradni.

Tanácsuk szerint, amennyiben az okostelefon rendelkezik beépített védelmi rendszerrel, használjuk azt. Védett mappákba mentsük a kényes adatokat tartalmazó dolgainkat, csevegőprogramjainkat próbáljuk meg úgy megválasztani, hogy azokon alapértelmezett legyen a végpontok közti titkosítás.

Igaz, a fent említettek a komoly kémfegyverekkel szemben kevésnek bizonyulhatnak, ahol a program minden joggal rendelkezik a telefon felett, amivel a készülék tulajdonosa. Ellenben az átlagos felhasználókat célzó adathalászcsalások és -támadások ellen már egy fontos védelmi vonalat állítanak fel – emlékeztet az Index, egyebek mellett azt is taglalva, hogy mennyit számít, hogy Android vagy iOS fut a telefonunkon.

Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018