eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Falus András biológus, genetikus beszél a Hit és ész című kerekasztal-beszélgetésen a budapesti MOM Kulturális Központban 2012. szeptember 12-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Falus András elmondta, most már miért a fiatalok a vírus célpontjai

Egyre fiatalabbakat dönt le a lábáról a koronavírus. Falus András immunológus elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani súlyosabb következményeket elszenvedő betegek tavaly már áteshettek a járványon, csak akkor enyhe tünetekkel vagy éppen tünetmentesen.

Míg az első és a második járványhullámban a 65 év felettieket, a mostani harmadik hullámban leginkább a 40-es korosztályt érinti a Covid-19 betegség.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV műsorában arról beszélt, hogy ezúttal sokkal fertőzőbb vírusvariánsról van szó, 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékosat szorgalmaznak. Tóth Judit szerint vannak olyan kórházak, ahol nem minden rászorulónak tudják biztosítani az intenzív ellátást.

Bár ezt az állítást hivatalosan senki nem erősítette meg, az Országos Kórház Főigazgatóság vezetője pedig korábban cáfolta az ózdi kórház igazgatójának azon szavait is, hogy náluk kritikus, a tavalyi olaszországira emlékeztető állapotok vannak, az mindenesetre tény, hogy növekszik a fiatal, ellátásra szorulók száma.

Falus András immunológus az InfoRádiónak azt mondta: az eredeti vírusvariáns mára egy genetikai változáson ment keresztül, mint fogalmazott, megváltozott a vírus stabilitása, és kiterjed az úgynevezett poszt-Covid hatása olyan betegekre is, akik talán már átestek a betegségen. Tehát

azoknál is jelentkezhetnek ezúttal a súlyos tünetek, akik tavaly már kisebb vagy mérsékelten nagyobb tünetekkel átestek a fertőzésen.

"Sok olyan eset fordul elő, amikor most válik súlyossá a vírus utólövése, még akkor is, ha közvetlenül a vírus nincs már jelen – mondta Falus András. – Azzal, hogy a vírus erősebben kötődik, a fiatalok elvileg erősebb immunrendszerét is át tudja játszani."

A Széchényi-díjas professzor arról is beszámolt, nemcsak a genetika, hanem az úgynevezett epigenetika is számít, tehát az érintett életmódja is hozzájárulhat ahhoz, hogy elkapja-e és miként hat rá a megbetegedés. Falus András ezek közé sorolta az elhízást vagy a dohányzást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×