eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Talán mégsem segít annyit a D-vitamin, mint hittük

Úgy tűnik, a D-vitamin mégsem lesz Szent Grál a koronavírus esetében: két kutatás sem tudott kapcsolatot kimutatni a vitamin hiánya és a koronavírusos megbetegedések kimenetele között.

Olcsón és könnyen beszerezhető, már rendelkezésünkre áll: nagyszerű lett volna, ha a D-vitamin megoldást jelent a koronavírus veszélyeire, de úgy tűnik, ez még sincs így. A The Guardian cikke szerint két, egymástól független kutatás is megpróbálta alátámasztani az állítást, miszerint a D-vitamin hiánya súlyosabb lefolyású megbetegedéshez vezet, de egyiknek sem sikerült elérnie célját.

Az első kutatásban főként fehér bőrű betegek több százezres adatbázisát böngészték a szakemberek. Azok adatait tekintették át, akik genetikailag hajlamosabbak a D-vitaminhiány-betegségre - ezt sem az életkor, sem alapbetegségek nem befolyásolják. Arra jutottak, hogy

semmi sem támasztja alá azt, hogy a vitamin pótlása védene

a súlyos koronavírusos megbetegedés ellen.

Egy másik kutatásban 24 európai országban vizsgálták a D-vitaminhiány-betegség prevalenciáját, illetve azzal összefüggésben a koronavírus mortalitási adatait és az abból való felépülést. A vezető kutató, Michael Chourdakis szerint a D-vitamin előnyeiről hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésre, és túl sok olyan területtel összefüggésben is hatásosnak nevezik, amire semmiféle bizonyíték nem létezik. Elmondása szerint az általuk vizsgált adatok nem mutatnak összefüggést a hiánybetegség és a koronavírus súlyos, netalán halálos kimenetelű lefolyása között.

Azok a csoportok, amelyeket hagyományosan jellemez a D-vitamin hiánya, ugyanakkor megegyeznek a veszélyeztetett csoportokkal - az idősebb felnőttek és a kisebbségek tagjai mindkét halmaz tagjai.

A lezárások és az otthonokba való bezárkózás miatt sokan töltöttek kevesebb időt a napsütésben, mint általában, a D-vitamin pedig általánosságban segít leküzdeni a felső légúti megbetegedéseket, logikus lenne tehát, hogy a koronavírusra is kihasson az, ha feltöltjük vele készleteinket. A koronavírussal kapcsolatosan ugyanakkor nem sikerült még elsöprő erejű bizonyítékot találni arra, hogy nagy segítséget jelent, ezért a kutatók nem ajánlják a teljes népesség részére, hogy elkezdjen D-vitamint szedni. Már csak azért sem, mert a túlzott mértékű fogyasztásnak negatív következményei is lehetnek.

"Tudósok vagyunk, az adatokban hiszünk. A mostani adatok arra utalnak, hogy a D-vitamin nem véd a koronavírusban való megbetegedés legrosszabb kimenetele ellen. Örömmel fogadunk minden olyan információt, amely másra utal”- mondja Brent Richards, a McGill Egyetem endokrinológus-epidemiológus és biostatisztikus szakértője.

„Fontos megjegyezni, hogy a lakosság ismeri a vitaminokat, és megbízik bennük, annyira, amennyire más típusú gyógymódokban nem. Az emberek nagyon szeretnék, ha a megoldás vitamin alapú lenne - és de ez nem van mindig így"

- tette hozzá.

Egy, a közelmúltban Barcelonában végzett kutatás úgy találta, hogy a halálozások száma 60 százalékkal csökken nagy dózisú D-vitamin adagolásának hatására - kiderült viszont, hogy a kutatást nem randomizálva végezték. A kutatásról készült beszámolót a Lancet el is távolította felületéről. A D-vitamin lehetséges szerepét tovább kutatják. Közvetett bizonyítékokat látnak, de ezek önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy a kérdés eldöntötté válhasson.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×