INFORÁDIÓ
2021. március 1. hétfő
Albin

kemenesi gábor

koronavírus

fertőzés

pécs

Alaposan lábjegyzetelt posztban kérleli a magyar nyilvánosságot karácsonyügyben a pécsi virológus

Alaposan lábjegyzetelt posztban kérleli a magyar nyilvánosságot karácsonyügyben a pécsi virológus

Infostart

Kemenesi Gábor sajnálja, hogy olyan hírek terjedhetnek, hogy aki már átesett a koronavíruson, az szabadon mehet mindenfelé.

Kemenesi Gábor pécsi virológus tudós szerint a koronavírussal kapcsolatban egy dolgot mintha szem elől tévesztene a hazai lakosság: "a jelszó - nem tudjuk".

Hosszú, friss Facebook-bejegyzésében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy olyan információk terjedhetnek a nyilvánosságban, melyek szerint "a betegségben átesett emberek biztonsággal látogathatják rokonaikat".

"Lássuk mit tud erről a tudomány, és mit javasolnak a vezető járványügyi szervezetek! A tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig - eddig vizsgálták. Ez nagyon kedvező hír. (...) Azonban az immunitás gyakorlati működését leginkább egy skálán lehet elképzelni, melynek legkedvezőbb foka az úgynevezett sterilizáló immunitás - ekkor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk. Előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni. A skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is, ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján a válasz egyelőre: nem tudjuk" - rögzítette.

Szerinte könnyel előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát

fertőzhetünk ismét.

További nyitott kérdésnek nevezte, hogy miként ismerhetők fel az újrafertőzöttek, mennyire gyakori az újrafertőződés, van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában, így továbbra is az Európai Járványmegelőzési Központ, az Amerikai Járványmegelőzési Központ és minden más szakmai szervezet ajánlására szükséges szerinte hivatkozni:

  • Mindenki, tekintet nélkül korábbi fertőzésére, azonos elővigyázatossági lépéseket kell, hogy tegyen.

Alább a virológus teljes Facebook-posztja, hivatkozásokkal:

A kulcsszó – „nem tudjuk” Nemrég sajnálatos módon elhangzott a médiában, hogy a betegségben átesett emberek... Közzétette: Gábor Kemenesi2020. december 16., szerda

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018