eur:
395.72
usd:
372.21
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Vendégekkel teli éttermek a brit főváros Soho negyedében 2020. november 4-én, a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt korlátozó intézkedések bevezetése előtti estén. A Nagy-Britanniában élők november 5-től december 2-ig csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, valamint a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok,  éttermek és bárok  is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

A britek lecsaptak az ígéretes vakcinára, de nem várnak tőle gyors megváltást

A brit egészségügyi szolgálat kész decembertől megkezdeni a héten nagy visszhangot kiváltott Pfizer Covid-vakcina beadását – egyelőre azonban nincs garancia, hogy az élet gyorsan visszatér a normális kerékvágásba, mondta egy miniszter.

A britek már 40 millió adagot vásároltak a Pfizer gyógyszercég és a BioNTech nevű vállalat új koronavírus-vakcinájából, amely a klinikai eredmények szerint 90 százalékos hatékonyságú.

Az oltóanyagot decembertől teszi hozzáférhetővé a brit egészségügyi szolgálat, az NHS és jelentések szerint Németországban már meg is kezdődött a gyártása. Az első akadály a hivatalos engedélyeztetés lesz – a két cég rendkívüli, gyorsított eljárást kér, aminek nyomán a hónap végére már meg is lehet az engedély. Így lehetséges, hogy a szigetországban már az év vége előtt megkaphatja a lakosság egy kis része a Covid-19 kialakulását megakadályozó oltóanyagot.

A britek által igényelt 40 millió dózis 20 millió ember beoltására elegendő a 66 milliós országban, mivel egy embernek néhány hét leforgása alatt két adagot kell beadni. Ez azt is jelenti, hogy az első adag beadása után még egy darabig eltart a teljes védettség megszerzése és addig a páciens még terjesztheti a vírust.

Boris Johnson miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta a parlamentben, hogy „az emberek

ne vegyék úgy, hogy ez a hír a megoldás, még nagyon-nagyon korai szakaszban vagyunk”.

Matthew Hancock egészségügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy nincs garancia arra, hogy az élet gyorsan visszatérhet a régi kerékvágásba, de ha jóváhagynak egy másik vakcinát is, akkor készek tömeges oltási programba kezdeni.

Oroszország most jelezte, hogy saját fejlesztésű, Szputnyik V vakcinája 92 százalékos hatékonyságú.

A nyugati világban azonban nem bíznak ebben a rohamléptekkel kifejlesztett és nyugati szakértők szerint kérdéseket felvető módon tesztelt oltóanyagban.

Hancock miniszter elismerte: a brit hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a lakosság mekkora részét kell beoltani ahhoz, hogy megfékezzék a járványt. Bár megvannak a klinikai kísérleti eredmények arról, hogyan hat a szer egyes személyekre, nem világos, hogyan befolyásolja a vírus terjedését – ehhez a lakosság jelentős részét be kell oltani. Így egy ideig fennmaradnak a szociális távolságtartási és maszkviselési előírások.

Ráadásul, a brit tervek értelmében a fiatalabb, aktív dolgozó lakosok a sor végén állnak. Először az idősotthonok lakói és dolgozói, majd az egészségügyi dolgozók és az idősebb lakosok kapják meg a védőoltást és csak később az 50 év alattiak. Mindez arra utal, hogy

az aktív lakosok valamikor márciusban juthatnak védőoltáshoz.

Az oltást ideiglenesen felállított klinikákon és orvosi rendelőkben adják majd be. A háziorvosok 150 millió fontos sürgősségi támogatást kapnak, hogy a hét minden napján dolgozni tudjanak.

A szert –80 Celsius fokon kell tárolni, de orvosok elmondták: a szárazjeget tartalmazó csomagokat egy ideig normál hűtőkben is lehet tartani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×