eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A koronavírus növeli a depresszió kockázatát

Depresszió, szorongás és egyéb neurológiai betegségek jelennek meg a koronaívrus-fertőzésen átesettek ötödénél egy tanulmány eredményei szerint.

62 ezer, a koronavírus-fertőzésen január 20. és augusztus 1. között átesett amerikai beteg orvosi kartonjainak elemzése képezte az Oxfordi Egyetem kutatásának alapját: a kutatók szerint eddig ez a legszéleskörűbb elemzés, amely a koronavírus és a mentális betegségek közti esetleges kapcsolatnak jár utána. A CNN cikke szerint azt találták, hogy a koronavírus-diagnózist követő három hónapban a kutatásban részt vevők 18 százalékánál, azaz csaknem egyötödénél diagnosztizáltak valamiféle pszichiátriai betegséget. Ez nem kevesebb, mint duplája annak a számnak, ami az egyéb betegségek által érintettek kontrollcsoportjában előfordul. Az egyéb betegségek között influenzások, egyéb felsőlégúti betegségeken túllévők, vese- és epekövesek, valamint bőfertőzésen vagy csonttörésen átesettek voltak.

David Curtis nyugalmazott professzor, a pszichiátriai betegségek szakértője szerint az adatokból nem érdemes nagyon messzire mutató konklúziót levonni.

"Nehéz meghatározni, mi ennek az eredményenk a valódi jelentősége.

Gyakran születnek ezekhez hasonló diagnózisok pszichiátereknél, és nem is meglepő az, ha azoknál, akik elkapták a koronavírust, ez kicsit nagyobb arányban fordul elő.

A betegek aggódhattak azért, hogy mi történik, ha sokkal rosszabbul lesznek.

Emellett pedig rövidebb ideig meg kellett, hogy tapasztalják az elszigeteltség érzését is" - fogalmazott Curtis.

A kutatás azt nem vizsgálta, hogy mi lehet az összefüggés a koronavírus és ezen diagnózisok között. A vírus okozta, egyszerű neurológiai vagy biológiai hatás is állhat az események hátterében, a Curtis professzor említette aggodalmak is okozhatják ezt, vagy akár a használt gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet ilyen állapot. Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria-professzora szerint emiatt óvatosan kell bánni a következtetésekkel.

A kutatás további eredménye az, hogy

a korábbi években előfordult mentális betegség a koronavírussal való megfertőződésre hajlamosít,

egyéb kapcsolódó alalpbetegségek nélkül is.

Az eredmények értékelésekor ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy hosszabb távú megfigyelésekre is szükség van a jelenség megértéséhez három hónapnál, valamint az elemzés során arra nem tértek ki a kutatók, hogy a diagnosztizált páciensek közül vajon hányan szenvednek hosszú covidban, amely hónapokon keresztül rontja jelentősen az életminőséget, ezzel növelve az ilyen, neurológiai betegségek kockázatát.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×