eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Ijesztően fertőzőbbé mutálódott a koronavírus

A közel háromszáz koronavírus-mutáció egyike a tüskefehérjén változott, houstoni adatok szerint gyakorlatilag mindenki ezt kapja el jelenleg.

Véletlenszerű genetikai változások és az emberi immunrendszer hatása következtében jött létre a kutatók által D614G kódnévvel illetett mutáció. A változás a tüskefehérjén következett be: ez az a része a vírusnak, amely megnyitja az emberi sejteket a vírus előtt.

Az ötezer houstoni beteg bevonásával készült kutatás meglepő eredménye az volt, hogy

míg az első hullám ideje alatt a betegek 71 százaléka kapta el ezt a variációját a vírusnak, addig mostanra az arány 99,9 százalékra kúszott fel

tudósít a Scitech Daily.

Bár houstoni adatokra alapozzák a kutatást, a nemzetközi trend ugyanezt mutatja. Egy még júliusban publikált tanulmány szerint egyetlen hónap leforgása alatt a D614G vált a SARS-CoV-2 világszerte domináns formájává 28 ezer minta elemzésének tanúsága szerint, azaz

a mutáció egyszerűen legyőzte a többit.

Hogy ez minek köszönhető, azt egy 25 ezer génszekvenált mintán végzett brit kutatás találta meg: kicsit gyorsabban terjed a D614G, így könnyebben hoz létre gócpontokat.

A természetes szelekció egy ilyen mutációnak kedvez, de nem minden kutató van meggyőződve a magyarázat helyességéről. Ők jobban hisznek az alapító hatás elméletben: eszerint ez a vírusmutáció került át Európába és Észak-Amerikába elsőként, ezáltal előnye van a többihez képest.

A tüskefehérjének egyéb ismert mutációi is vannak,

ezek közül az egyik képes elkerülni azt a semlegesítő antitestet, amelyet a szervezet a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződéskor termelni kezd.

Ez lehetővé teheti, hogy a vírus könnyebben utat találjon magának immunrendszerünket megkerülve, szerencsére azonban ez a mutáció meglehetősen ritka. A fertőzőképességen nem tudjuk, mennyit alakít egy ilyen változás. Olyan mutációt nem fedeztek fel ebben a kutatásban, amely a készülő oltások vagy a terápiás antitest-készítményekkel szemben is tudna hasonlóképp viselkedni.

A kutatók eddig összesen 285 koronavírus-mutációt azonosítottak: ahogyan a vírus egyre több embert fertőz meg világszerte, úgy keletkezik egyre több változata is. Minden egyes új megbetegedés újabb esély valamiféle mutáció létrejöttére: épp ezért a kutatók folyamatosan monitorozzák a betegségeket okozó koronavírus-változatokat és azok tulajdonságait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×