eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koppenhága, 2013. június 17.Gyermekét eteti egy nő a koppenhágai Városháza téren a nyilvános szoptatás lehetősége mellett tüntetve 2013. június 17-én. A több száz fős demonstráció előzményeként egy kávéház vendégei rászóltak egy csecsemőjét szoptató nőre, hogy gusztutalan, amit csinál. (MTI/EPA/Mads Nissen)
Nyitókép: (MTI/EPA/Mads Nissen

Nem veszélyes, ha koronavírusos édesanyja szoptatja csecsemőjét

Nem jó protokoll a koronavírusos anyától elválasztani a csecsemőt, sem az, ha nem szoptathatják babájukat. A témában végzett eddigi legrészletesebb kutatás szerint elég, ha az alap fertőzésmegelőző intézkedéseket betartják az anyák.

A koronavírussal fertőzött édesanyák ritkán adják át a vírust a csecsemőjüknek az alapvető fertőzésmegelőzési gyakorlatok betartása mellett – állítják a témában készített eddigi legrészletesebb adatokkal szolgáló tanulmány készítői.

A New York-i Presbiteriánus Kórház kutatói 101 olyan gyermek egészségi állapotát követték nyomon, akik koronavírusos édesanyától születtek március 13. és április 24. között két New York-i kórházban – olvasható a Science Daily című tudományos hírportálon.

A koronavírusos édesanyák magánszobákba kerültek. Az újszülöttek az anyjuk ágyától csaknem két méterre elhelyezett, biztonsági bölcsőben pihentek. Szoptatás közben az anyák maszkot viseltek és előzőleg a kezüket, valamint a mellüket is szappannal és vízzel megtisztították.

„A pandémia alatt is ugyanúgy csináltuk a dolgokat, ahogy előtte, hogy segítsük az édesanya és a gyermek közötti kötődés kialakulását és az egészséges csecsemők fejlődését, miközben bevezettünk néhány plusz intézkedést a vírusnak való kitettség minimalizálására” – mondta Cynthia Gyamfi-Bannerman, a tanulmány egyik szerzője.

Mindössze két újszülöttnél mutatták ki a SARS-CoV-2 jelenlétét, ám egyikőjüknél sem volt klinikai jele a betegségnek.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy a két csecsemő hogyan fertőződött meg.

Az orvosok két héten át megfigyelték az újszülöttek csaknem felét, köztük a két fertőzöttet és minden gyermek jó egészségi állapotban volt.

Számos gyermekgyógyászati és egészségügyi szervezet adott ki ideiglenes irányelvet a koronavírusos kismamákra vonatkozóan, egyebek között azt javasolva, hogy az anyát és az újszülöttet válasszák szét a kórházi tartózkodás alatt, az anyák ne szoptassák közvetlenül a gyermeküket és az újszülötteket a lehető leghamarabb fürdessék meg.

A tanulmányt vezető Dani Dumitriu szerint azonban ezek az ajánlások az anya és gyermek közötti SARS-CoV-2 transzmissziós rátákra vonatkozó adatok hiányában születtek.

„Az ajánlások egy része ellentmond annak, amit a korai szoptatás és a bőr-bőr kontaktus fejlődésre gyakorolt jótékony hatásairól tudunk. A tanulmányunk azt mutatja, hogy ezek az intézkedések nem feltétlenül szükségesek a koronavírusos anyától született egészséges csecsemők esetében” – mutatott rá a szakember.

Gyamfi-Bannerman lelmondta, hogy a legtöbb vizsgálat nem mutatta ki a SARS-CoV-2-t az anyatejben, viszont

az anyatej tartalmaz a vírus ellen hatékony antitesteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×