INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

bedros j. róbert

elhízás

koronavírus

lélegeztetőgép

Koronavírus: aki el van hízva, sokkal nagyobb eséllyel jut el a lélegeztetőgépig

Koronavírus: aki el van hízva, sokkal nagyobb eséllyel jut el a lélegeztetőgépig

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Az elhízás és a mozgás hiánya is fokozza a súlyos koronavírus-betegség kockázatát - mondta az InfoRádiónak Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka volt túlsúlyos eddig.

A legnagyobb egészségügyi kockázatot a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a tüdőbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus betegségek mellett az elhízás jelenti – mondta az InfoRádióban Bedros J. Róbert.

"Az elhízottaknak nagyon oda kell figyelniük, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzést, mert ők sokkal nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi ellátásra és kerülhetnek lélegeztetőgépre, mint a normál testtömegűek. Egyébként

a súlyos fertőzés kockázatát a súlyos elhízás és a mozgáshiány is okozza.

Amikor Amerikába eljutott a vírus, akkor az ottani orvosok az olaszországi adatokra voltak felkészülve, és meglepetten tapasztalták, hogy fiatalabb emberek is kerültek bőven az intenzív osztályokra és lélegeztetőgépre is. Amikor ezt tudományosan vizsgálták, arra jutottak, hogy az amerikai felnőttek körében kiugró az elhízottak aránya, 40 százalék."

Az országos kórházfőparancsnok-helyettes arról is beszélt, hogy az elhízás miatt a lélegeztetésnél is számos nehézség jelentkezik. A két legfontosabb dolog, hogy

  1. az elhízott embernek magasabb hasűri nyomása van, emiatt a tüdőkapacitása beszűkül, hiszen a nagy has nyomja felfelé a rekeszeket
  2. a zsírszövettel terhelt mellkas nehezebben mozgatható a lélegeztetőgéppel.

Az Országos Obezitológiai Centrum vezetője hozzátette, hogy az extrém elhízás számos más betegség kiváltó oka is.

"A szív-, érrendszeri betegségek mellett a daganatos betegségeket és még sok mindent sorolhatnék; nagyon fontos, hogy ezeknek az extrém elhízott betegeknek a kezelése helyhez kötött,

a 200 kilogramm fölötti tömegű embereket már speciális teherbíró ágyakra, műtőasztalokra kell fektetni.

Ez nem mindenhol található meg, nálunk igen."

Bedros J. Róbert emlékeztetett arra, hog Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka elhízott, amivel a képzeletbeli dobogó harmadik helyét érdemeltük ki a világban.

"Egymáshoz mérve az elhízott koronavírusosok számát és a betegség lefolyásának súlyosságát az adatok azt támasztják alá, hogy az elhízottak lényegesen nagyobb veszélyben vannak. A lélegeztetőgépre kerültek 90 százaléka volt eddig erősen túlsúlyos."

Vagyis az elhízás súlyosságával arányosan növekszik a koronavírus-fertőzés súlyossága is – tette hozzá az országos kórházfőparancsnok-helyettes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Az elhízottak nagyobb veszélyben vannak - Bedros J. Róbert
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018