eur:
392.82
usd:
367.81
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Koronavírustesztre volt szükség a szétválasztott sziámiiker-lányoknál

Katonai kórházban, szigorú óvintézkedések mellett zajlik a gyermekek rehabilitációja.

Tavaly augusztusi szétválasztásuk óta több műtétet kellett végrehajtani a fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikerpáron - mondta az InfoRádiónak Pataki Gergely, a műtéteket végző magyar orvoscsapat vezetője, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója. Hozzátette: Rukayán december elején végezték el a koponyacsontpótlást. Ő még a szétválasztás után egy hónappal agyvérzést kapott, de azóta jól van: biztonságosan etethető, mozgathatók az ízületei és mozgásterápián vesz részt.

Rabeyát azonban márciusban sürgősen meg kellett műteni.

"Egy expandert kellett ültetni a fejbőr alá, azonban probléma adódott, egy kiterjedt seb keletkezett,

amelyet a kinti kollégák nem tudtak ellátni, így gyorsan odarepültünk. A villámlátogatást követően nem sokkal még egyszer visszatért az alapítvány csapata, és további műtéteket végzett a már stabilizált kislányon. Jól van, és az öntáguló expanderek is végzik a dolgukat."

Júniusban lett volna esedékes a következő út, amikor Rabeyára újabb műtétek vártak volna, de most nincsen oda repülőjárat.

Az ikerpárt koronavírusra is tesztelték, és most karanténban vannak a bangladesi katonai kórházban - tette hozzá Pataki Gergely.

"Kicsit meg voltunk ijedve, mert a két szülő felső légúti hurutos beteg lett, de hála Istennek negatív lett az egész család teszteredménye" - újságolta.

Viszont izolálva vannak, ami miatt gyógytornász nem tud hozzájuk járni, és a gyermek pszichológiai ellátását, a konduktív terápiát és a szakmai kiegészítő programokat is Magyarországról, mintegy 7 ezer kilométeres távolságból, videotelefonon közvetítik a szakemberek. A gyerekek gyógytornáztatását pedig helyben, egy üvegablakon keresztül oldották meg.

A magyarok is tudnak segíteni a folyamatban, mintegy 500 helyreállítóműtéte végez az alapítvány. Az adó 1 százalékán keresztül várják a segítséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×