eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A 2020. márciusában a Gilead Sciences amerikai gyógyszeripari vállalat által közreadott képen az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó üvegcsét vizsgál egy dolgozó a vállalat amerikai telephelyén. Az Európai Gyógyszerügynökség a 2020. április 2-án tartott virtuális ülésén ajánlást adott ki, hogy milyen speciális helyzetekben alkalmazható a remdesivir a koronavírus-fertőzés kezelésére az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

Négy gyógyszer együtt hatásos a koronavírus ellen

Három antivirális szert egy szklerózis multiplex elleni készítménnyel vegyítve értek el óriási eredményt hongkongi orvosok.

Hongkongi orvosok jelentették egy kísérleti módszer sikerét, három vírusellenes és egy immunrendszert támogató szer közös alkalmazásával sikerült felgyorsítani koronavírusos páciensek felépülését – számolt be róla a CNN.

Természetesen még további klinikai tesztekre van szükség, de az eljárás újabb esélyt kínál a koronavírusos betegeknek a gyorsabb gyógyulásra. A hongkongi egyetem orvosai a HIV kezelésére szolgáló ritonavirt és lopanivirt vegyítették az általános antivirális szerrel, a ribavirinnel, valamint egy szklerózis multiplexes betegeknek szánt szerrel, a béta-interferonnal.

A kísérletben részt vevő betegeknek gyenge vagy közepes tünetei voltak, és legfeljebb hét nappal korábban mutattak pozitivitást a teszten, mert a feltevések szerint a betegség kezdeti fázisában hatásos a szerkombináció. A vizsgált betegek átlagosan hét nap alatt meggyógyultak, míg csak a HIV-gyógyszerekkel kezelt kontrollcsoportnál ez az átlag 12 nap volt.

Akik az új "koktélt" kapták, már négy nap után sokkal jobban érezték magukat, és egyelőre mellékhatásokra sem panaszkodtak. Az orvosok most abban bíznak, hogy az eddig biztató eredményeket hozó remdesivir után másik megoldást is találtak.

A már létező gyógyszerekkel folyó antivirális kísérletek azért biztatóak, mert ezeknél már nem kell a tesztelési folyamatot az elejéről kezdeni, hiszen a gyógyszereket már engedélyezték, csak eddig más fertőzések gyógyítására alkalmazták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×