eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
képünk illusztráció
Nyitókép: Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, dr. Kalotás Zsolt

Furcsa, rejtőzködő madarat találtak az Alföldön

Egyre több példányuk telel át Magyarországon, de most végképp szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban találkoztak az egyébként rejtőzködő életmódot folytató madárral a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Évről-évre egyre több guvat telel a magyarországi halastavakon, mocsarakban, miközben az itt költő állomány nagy része azért a Földközi-tenger térségében telel. Most azonban szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban, a királyhegyesi pusztán csordogáló Száraz-érben bukkantak rá a faj egy példányára a nemzeti park munkatársai - írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. Ennél a vízfolyásnál korábban még nem került elő a faj egyetlen példánya sem.

A guvat igen változatos színezetű vízi madár. Arca, torka és hasa acélkék, oldala és hasa alsó része fekete-fehér csíkos, háta pedig barna és fekete foltokkal tarkított. Írisze narancsvörös, akárcsak a hosszú, enyhén hajlott csőre.

Rejtett életmódot él, ezért nagyon ritkán lehet megfigyelni.

Jelenlétére elsősorban malacvisításszerű, kicsit rekedtes, éles, magas hangjáról lehet következtetni. Télen azonban nem hallatja a hangját, így még nehezebb rátalálni. Általában nádasokban, gyékényesekben, illetve különféle mocsaras élőhelyeken fordul elő. Rákokat, csigákat, bogarakat és növényi táplálékokat is szívesen fogyaszt. Magyarországon elterjedt, de nem gyakori költőfaj.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×