eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Ijesztően nő a halott zónák mérete

A felmelegedés miatt rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból. A szinte teljesen oxigénmentes, úgynevezett halott zónák kiterjedése megnégyszereződött az elmúlt fél évszázadban – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) az ENSZ madridi klímacsúcsán közzétett friss jelentése.

Németh Szabolcs biológus szerint nehéz pontos válasszal szolgálni arra, hogy hány százalékkal változik a vizek oxigénszintje, miután az teljesen eltérő mértékű a tengerek különféle mélységeiben, a partközeli régióban és a nyílt vízen. Az ugyanakkor egyértelműen kijelenthető, hogy

az éghajlat melegedésével párhuzamosan a tengerek hőmérséklete is nő, ennek nyomán pedig kevesebb oxigén oldódik ki.

A Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, azt. hogy mennyivel kevesebb, csak egy-egy adott helyen lehet pontosan meghatározni.

Ez a jelenség a nagyobb oxigénigényű állatoknál, így például a gyorsan úszó halaknál okoz komolyabb problémát jelent, de alapvetően mindegyik faj esetében gondot jelent – magyarázta a szakember. Az oxigénszint csökkenése okozhat elbillenést a fajok arányában is, de ez jelenleg még nem olyan mértékű, hogy látható változást okozzon az élővilágban. Ráadásul nehéz kiszűrni, hogy például a tonhalak állománya azért csökken-e, mert kevesebb oxigénhez jutnak a vízben, vagy mert túlhalásszák őket. "Az biztos, hogy a nagyobb oxigénigényű állatokat az említett jelenség jobban meg fogja viselni" – fogalmazott Németh Szabolcs.

A szinte teljesen oxigénmentes, úgynevezett halott zónák leggyakrabban a folyótorkolatok környékén alakulnak ki. A gondot az jelenti, hogy miután a folyók által szállított édesvíz sűrűsége kisebb a tengerénél, a tetején rétegződik, megakadályozva ezáltal, hogy a légköri oxigén le tudjon jutni a tengerbe – magyarázta a szakember.

Ráadásul a folyókból nagy mennyiségű nitrogén és foszfor is a tengerbe jut, amiben már óriási felelőssége van az embernek.

A mezőgazdasági termelés, a városok szennyvízkészlete és az élelmiszer nem megfelelően feldolgozott anyagai nagy mennyiségben kerülnek a folyókba, ezáltal pedig végül a tengerekbe.

Ez kedvez az ott élő, fotoszintetizáló mikroorganizmusoknak, az úgynevezett fitoplankton élőlényeknek, hiszen ezáltal bőséges táplálékhoz jutnak. Plusz meleg a víz, van napfény, elszaporodnak, és bekövetkezik az algarobbanás. Azonban ez sem tart örökké – tette hozzá a biológus –, az algák is elpusztulnak, baktériumok bontják le őket, oxigént vonva el a tengerből, és ezáltal létrejönnek a halott zónák. Tehát

egy mindig is létező természetes jelenségről van szó, a probléma azzal van, hogy az ember egyre több szerves anyagot juttat a vizekbe, így ezen területek kiterjedése nagyban nő.

Halott zóna a nyílt tengeren, óceánon nem képzelhető el, csak a partközeli régiókban, de léteznek speciális területek, mint például a Fekete-tenger is, amely gyakorlatilag 200 méter mélység alatt teljesen oxigénmentes – jegyezte meg Németh Szabolcs.

Miután viszonylag zárt a Fekete-tenger, egy keskeny és sekély csatornán, a Boszporuszon keresztül kapcsolódik csak a Földközi-tengerhez, viszont sok nagy vízfolyamú folyó torkollik bele, mint a Duna, a Dnyeper, a Dnyeszter vagy a Don, amelyek kiédesítik, felhígítják a felszíni részét, ezért nem jut le a függőleges vízcserével oxigén a mélybe. Vagyis a Fekete-tengerben mélytengeri élet egyáltalán nincs. Ebből adódóan a halott zónák hatalmas területre is kiterjedhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×