INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

stratolaunch

űrrepülés

repülés

Sosem látott gigászi repülő tette meg első útját - videók

Sosem látott gigászi repülő tette meg első útját - videók

Infostart

Két törzse, hat hajtóműve van, a szárnyfesztávolsága pedig kétszer akkora, mint a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéé. Űrjárművek indítására építették, első repülése nem mindennapi látványt nyújtott.

A Microsoft-társalapító milliárdos, Paul Allen 2017 májusában mutatta be magát a repülőt, majd az amerikai Mojave-sivatagban kapott egy különleges hangárt és a gurulótesztek után ott készítették fel az első repülésére.

Az óriás végül április 13-án reggel emelkedett először a levegőbe, sikeresen teljesítve a berepülési program első pontját – írta most az aerotech.hu.

A lenti videókon is látszik, hogy valóban

gigászi repülőről van szó: a fesztávolsága 117,3 méter – kétszerese a legnagyobb utasszállító A380-asnak –, a maximális felszállótömege 590 tonna. A Stratolaunch 250 tonnányi terhet tud felemelni a szárnyközére rögzítve.

A tervek szerint űrhajókat és műholdakat juttathat Föld körüli pályára, miután felrepült ezekkel a sztratoszférába, 15 kilométeres magasságba. A szállított egységek innen saját hajtóműveikkel indulhatnának tovább. Ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos módszer, hiszen megspórolható az űrrakéta első fokozata.

Az első felvétel egy "külsős" videó, amin látszik a felszállás és hallatszik az óriásgép zúgó hangja. A második egy "belsős" hangulatvideó a gépről - közeli felvételekkel az óriásgépről és a felszállássról.

Ez a harmadik videó a kifutópálya mellől mutatja a felszállást, az áthúzást, majd a landolást. Még lejjebb egy animáció arról, hogyan juttat majd a Stratolaunch űrjárműveket a világűr szélére, végül pedig egy illusztráció, amely a jármű méreteit mutatja a többi óriásgéphez képest.

Forrás: Wikipedia / Stratolaunch Systems
Forrás: Wikipedia / Stratolaunch Systems

Nyitókép: YouTube/GeekWire
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018