eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Első felszállására készül a világ legkülönlegesebb és legnagyobb repülője

Két törzse, hat hajtóműve van, a szárnyfesztávolsága pedig 117,3 méter - másfélszer akkora, mint a világ legnagyobb utasszállító repülőjének, a Boeing A380-asnak a szárnyfesztávja.

A Microsoft-társalapító milliárdos, Paul Allen 2017 májusában mutatta be magát a repülőt, és eddig csak gurulóteszten volt látható a gigantikus jármű. Most az első repülésére készítik fel Amerikában, a kaliforniai Mojave-sivatagban.

  • A Stratolaunch 250 tonnányi terhet tud felemelni a szárnyközére rögzítve - írta az aerotech.hu.
  • A tervek szerint űrhajókat és műholdakat juttathat Föld körüli pályára, miután felrepült ezekkel a sztratoszférába, 15 kilométeres magasságba. A szállított egységek innen saját hajtóműveikkel indulhatnának tovább.
  • Ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos módszer, hiszen megspórolható az űrrakéta első fokozata.

Egyelőre nem tudni, hogy az első légi startra mikor kerül sor, A Stratolaunch értesülések szerint akár már idén, vagy 2019 elején is megteheti első próbakörét.

Íme egy videó a tervezett repülésről, valamint egy illusztráció, amely a jármű méreteit mutatja.

Forrás: Wikipedia / Stratolaunch Systems
Forrás: Wikipedia / Stratolaunch Systems

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×