eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Kutyák segíthetnek a rák felismerésében

A kutyák igen nagy pontossággal képesek kiszagolni vérminta alapján a rákot. A kísérletről készült tanulmányt hétfőn mutatták be egy orlandói szakmai konferencián.

A kutyák szaglásérzékelése tízezerszer pontosabb, mint az emberé, olyan szagokat is meg tudnak különböztetni, amelyeket az ember nem érzékel.

A kutatásban a kutyák 97 százalékos pontossággal választották ki a rákban szenvedők vérmintáit

- hangsúlyozták a tanulmány szerzői.

A rák kiszűrésére alkalmas nagy érzékenységű teszt potenciálisan ezrek életét mentheti meg és a betegség kezelésének módját is megváltoztathatja - mondták a kutatók.

Heather Junqueira, a BioScentDX kutatója és kollégái négy beagle-t tanítottak meg arra, hogy különbséget tegyenek a normális vér és tüdőrákban szenvedő páciensek vére között. A tanulmány szerint az egyik beagle nem volt hajlandó teljesíteni a feladatot, de a többi három

az esetek 96,7 százalékában helyesen választotta ki a tüdőrákos vérmintákat, és 97,5 százalékos biztonsággal a normál vérmintákat.

A kutatók szerint nagy lehetőségek rejlenek ebben a nem invazív tesztelésben, és tovább akarják fejleszteni a rákszűrésnek ezt a módját. További kutatásokkal akarják meghatározni, hogy a kutyák milyen biológiai összetevőt érzékelnek, és ez alapján akarnak kifejleszteni újabb rákszűrő teszteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×