INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

védőoltás

vakcina

kutatás

kalifornia

Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Végleg megszűnhetnek a védőoltások

Infostart

Amerikai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely felgyorsítja a gyógyszer szállítását a testen belül, ezért ott szívódik fel, ahol szükség van rá.

Sokkal hatékonyabbak azok a vakcinák, amelyeket injekciós tűvel juttatnak a szervezetbe, mert a szájon át bevett gyógyszerek gyakran gyorsabban kiürülnek, mint hathatnának, a gyomorsav lebontja őket, mielőtt még elérhetnék a beleket, ahol felszívódnak a szervezetben. A Kaliforniai Egyetem kutatói most egyedi módszert találtak arra, hogy felgyorsítsák a gyógyszer útját a testen belül.

Mini mesterséges motorcsónakhoz hasonlítják a módszert,

amely mindössze egy mikroszkopikus mennyiség magnéziumból és titán-dioxidból áll - írja a 24.hu.

A két anyag reakcióba lép a szervezetben található vízzel, így egy buborékos áramlatot hoz létre, ami felgyorsítja a magnéziumhoz és titán-dioxidhoz erősített gyógyszerhatóanyagot, és hamarabb elviszi a belekbe. Az egész mixhez már csak egy olyan membránt kell illeszteni, ami megvédi a gyógyszert a gyomorsavtól, és kész is a működő módszer.

A klinikai kutatások még váratnak magukra, de a módszert már tesztelték egereken, méghozzá nagyon jó eredményekkel.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018