eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/Ampovics Zsolt/MME Csongrád megyei Csoport

Különleges madarat láttak Magyarországon

Ritka és látványos madarat észleltek Hódmezővásárhely határában. Ez mindössze a második eset, hogy Magyarországon felbukkan ez a faj.

Hódmezővásárhely határában Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt talált csütörtök délelőtt. E madár megfigyelésére mindössze másodszor kerül sor hazánkban - írta Facebook-oldalán az MME Csongrád megyei csoportja.

A nagytestű, vadlúd méretű vízimadarak "búvár" nevüket arról kapták, hogy nagyon mélyre buknak le annak érdekében, hogy megszerezzék táplálékukat: halakat, rákokat és csigákat.

Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár. Közülük az első kettő szórványos, a harmadik azonban ritka vendége hazánknak.

Ez a faj Európában nem költ, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel.

Telelő egyedei, nagyon kis számban, Észak-Norvégiában foglalnak csak elő, így az előfordulása kisebb szenzáció, nem csak hazánkban, hanem európai szinten is. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×