eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
San Francisco, 2018. szeptember 9.A holland Boyan Slat által feltalált, Ocean Cleanup nevű szerkezetet vontatja ki a projekt hajója a San Francisco-öbölből 2018. szeptember 9-én. Az óceánok műanyaghulladékainak eltakarítására szolgáló Ocean Cleanup két év tesztidőszak után indult útnak a nagy csendes-óceáni szemétszigethez. A tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladék a világóceánban felgyülemlett szemétfoltok legnagyobbika, amely felbecsülhetetlen károkat okoz az óceán élővilágában és a madárpopulációkban. (MTI/EPA/Monica Davey)
Nyitókép: MTI/EPA/Monica Davey

Különleges takarítógépet telepítettek a Csendes-óceánra

Kivontatták a San Fransiscó-i öbölből szombaton azt a különleges tisztítóberendezést, amelyet egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat talált fel az óceánok műanyaghulladékoktól való megtisztítására.

A System 001 nevű rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll.

A berendezést két héten át egy, a kaliforniai partoktól mintegy 500 kilométerre fekvő helyen próbálják ki élőben, és

ha ott beválik, 2000 kilométerrel odébb vontatják, a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a Great Pacific Garbage Patchhez

a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére. A tervek 60 ilyen berendezését telepítését irányozzák elő a másfél négyzetkilométernyi tengeri szeméttelepen, amely az örvénylő tengeri áramlatok révén alakult ki.

A The Ocean Cleanup projektet egy azonos nevű hollandiai nonprofit szervezet irányítja a hollandiai Delftből, az eddigi korlátozott kísérleteket is a közelben, az Északi-tengeren végezték. A csendes-óceáni nagytakarításhoz megnyerték számos egyetem és vállalat támogatását.

A projektet még számos bizonytalanság övezi, nem tudni, hogyan állja meg a helyét a berendezés a nyílt tengeren, erős hullámverésben, a téli viharok idején.

A feltaláló bízik abban, hogy néhány hónapon belül megérkezik a szárazföldre az első "kukáshajó" a tengeren összeszedett szeméttel, és megindulhat a tisztítóberendezés tervezett sorozatgyártása.

Fotó: Twitter / Boyan Slat
Fotó: Twitter / Boyan Slat

A The Ocean Projekt távlati céljaként 2040-ig szeretné begyűjteni a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát. A plasztik csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le, és ha megteszi, az sem jó, mert mikroszkopikus méretű mérgezőanyagként kerül be a táplálékláncba.

Szakértők szerint már az 1950-es évek óta gyűlik a műanyaghulladék az óceánokban, de csak az 1970-es évektől észlelték koncentrálódását a csendes-óceáni áramlatok összefolyásánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×