INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

törvényjavaslat

termékdíj

műanyag

csomagolóanyag

Drasztikusan megemeli a kormány a nejlonzacskók termékdíját

Drasztikusan megemeli a kormány a nejlonzacskók termékdíját

Infostart

Itt a javaslat, januártól hatvanszorosára emelkedik a műanyagok termékdíja, 2021-től pedig betiltanának minden műanyag csomagolóanyagot.

Nyilvánosságra hozta az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) a környezetvédelmi termékdíjak emeléséről szóló törvényjavaslatát, amely számos műanyag termék környezetvédelmi adóját emeli meg januártól. Az emelésnek már egy évvel ezelőtt is nekifutott a kormány, ám a beterjesztés után akkor még visszavonták a szigorítást. A kabinet az erősen környezetszennyező csomagolóanyagok használatát, sőt, egyes zacskók teljes betiltását tervezi - írja a Zoom.hu.

A kormány.hu-n megjelent tervezet szerint minden egyes úgynevezett “nagyon könnyű műanyag zacskó” után – amit ömlesztett áruk ideiglenes csomagolására használunk – darabonként 5 forintot, a könnyű zacskók esetében – amit pékárú és zöldség csomagolásra használnak – már 20 forintot, míg a “csíkos” bevásárlózacskó után darabonként 38 forintot kell fizetni. Eddig egy kilónyi műanyag zacskó után kellett a forgalmazónak 57 forintot fizetnie – vagyis a drágulás közel hatvanszoros, hisz eddig 8,5 fillér volt egy extra könnyű zacskó termékdíja.

A műanyag poharak, edények termékdíját is drasztikusan megemelné a javaslat: a jelenlegi kilónkénti 57 forinttal szemben 1900 forintot kell fizetnie

a forgalmazónak januártól. A törvényjavaslat 1900 forintos kilónkénti termékdíjat vet ki a szívószálakra, keverőszálakra is – ugyanis ezek is nagy mennyiségben szennyezik a környezetet.

Az ITM a műanyag csomagolóanyagok teljes betiltását tervezi 2021. január elsejével.

A szaktárca szerint Magyarországon évente több mint 80 műanyag zacskót használunk el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyag hulladékok jelentős része hasznosítás helyett a lerakóba kerül, vagy még rosszabb esetben a környezetet szennyezi, a hosszú lebomlási idő miatt akár több száz évig.

Nyitókép: Wikipedia
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018