INFORÁDIÓ 
2020. február 24. hétfő
Szökőnap

okostelefon

számítógép

fény

látásromlás

Ha jót akar magának, kapcsolja be okoseszközein ezt a funkciót!

Ha jót akar magának, kapcsolja be okoseszközein ezt a funkciót!

Infostart / MTI

Kutatások szerint szerint az okostelefonok, számítógépek és más digitális eszközök kék fénye nemcsak az elalvást nehezíti, de még a látás romlását is felgyorsítja. Megmutatjuk, milyen módszerekkel védekezhet a kék fény ellen.

Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, melyek idősebb korban vagy gyengébb immunrendszer esetén sorvadásos betegséget, makuladegenerációt okozhatnak. Ez nem vezet teljes megvakuláshoz, ám olyan károsodás, amely megnehezíti a mindennapi életet.

A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban olvasható, hogy a makuladegenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza. A fotoreceptor sejtek működéséhez retinál nevű molekulákra van szükség, amelyek érzékelik a fényt, jelzik az agynak, s ezáltal leszünk képesek látni.

Feloldja a jelzőmolekulát

"Ha a retinált kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik" - magyarázta Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza. "Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat, és reméljük, hogy ez olyan terápiák, például új típusú szemcseppek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek lelassítják a makuladegenerációt" - mondta el Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa.

Sejtgyilkos találkozás

A kutatók retinál molekulákat adtak a test más sejtjeihez, többek között idegsejtekhez, a szív sejtjeihez és rákos sejtekhez. Amikor kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak. Önmagában sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen hatással a sejtekre, csak a kettő kombinációja. "Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget" - tette hozzá Karunarathne,

A kutatók azt találták, hogy az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, azonban idősebb korban, vagy ha az immunrendszer nem működik megfelelően, az ember nem képes felvenni a harcot a retinál és a kék fény kombinációja ellen.

Mit tehetünk?

A kék fény elleni védelemre a kutatók azt tanácsolják, hogy a felhasználók viseljenek UV- és kékfény-szűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket. Az esti használat nélkülözését nem könnyű megoldani, de szerencsére egyre több okostelefon-gyártó épít kékfényt kiszűrő funkciót a készülékekbe - derül ki az hvg.hu cikkéből.

Night mode, vagyis éjszakai mód néven érdemes keresni a funkciót a beállításokban,

és már vannak kékfény-szűrő programok telefonra és számítógépre is.

  • Androidra két program is letölthető (Night Screen és Night Owl – Screen Dimmer)
  • iPhone-ra akár automata időzítéssel is beállítható a program. A Night Shift aktiválása az este előrehaladtával fokozatosan kiszűri a képernyőből a kék fényt (Beállítások / Kijelző és fényerő / Night Shift).
  • Számítógépre – legyen az akár windowsos, akár linuxos, akár Mac – innen tölthet le egy ingyenes programot.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018