INFORÁDIÓ 

2018. április 21. szombat
Konrád

Egy kis magyar falun ámul a világ

A modern eszközök megkönnyítik ugyan a régészek munkáját, ám a korábbinál szélesebb körű együttműködéseket is szükségessé tesznek - mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bánffy Eszter régész, az Alsónyék-projekt vezetője.

Mi kell ahhoz, hogy Sanghajban egy dunántúli kis faluról, Alsónyékről beszéljenek? Nincs szükség másra, mint egy kiváló régészeti projektre, amelyet a kínai városban tartott világfórumon a 10 legjobb kutatási program közé választották. A Kr. előtt 6-5. évezredben folyamatosan lakott újkőkori lelőhely komplex régészeti feldolgozása 9 éve folyik, nemzetközi összefogásban. Ennek megteremtésében jelentős szerep jutott Bánffy Eszternek, aki a Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének igazgatója, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója.

Bánffy Eszter az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában elmondta: a Bátaszék melletti területen az M6-os autópálya építése előtt végeztek megelőző feltárást. Olyan terepnyomok kerültek elő, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy több lelőhely is van a területen. Több csapat vállalkozott arra, hogy a lelőhelyet feltárja, aztán menet közben derült ki, hogy egyetlen óriási lelőhelyről van szó. Az alsónyéki 6-5. évezredi település és temető Közép-Európa legnagyobb ismert, ilyen korú lelőhelye – emelte ki.

Az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója közölte: a lelőhely jelentős a mérete és az 1300 évig tartó folytonos megtelepedettség miatt, valamint azért is, mert nemzetközi együttműködésben elemzik a leleteket.

  • Az egyik projekt egy archeogenetikai vizsgálatok végző nemzetközi együttműködés, amelyben az alsónyéki újkőkori csontvázak százait lehetett megvizsgálni genetikai szempontból.
  • A másik szénizotópos kormeghatározás volt, amelyben C14-es adatokhoz lehetett jutni.

Bánffy Eszter hangsúlyozta, hogy a modern eljárásokkal új perspektívák nyílnak a 21. századi régészetben,

olyan távlatok az értelmezési lehetőségek előtt, amelyekről nem is lehetett álmodni korábban.

Az adatok önmagukban nem mondanak sokat, sőt, akár félre is lehet értelmezni őket. Azért van szükség az együttműködésre, hogy az eredményeket genetikusok, geológusok, geokémiusok, kémikusok és régészek közösen értékeljék ki. Így az egész végén meg tudjanak írni egy történetet, amely az őskorban játszódott le.

Kapcsolódó hang

Bánffy Eszter
 


A címlapról ajánljuk


Meghalt Avicii

Meghalt Avicii

28 évesen meghalt Avicii, a világ egyik legismertebb dj-je....