eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy kis magyar falun ámul a világ

Egy kis magyar falun ámul a világ

A modern eszközök megkönnyítik ugyan a régészek munkáját, ám a korábbinál szélesebb körű együttműködéseket is szükségessé tesznek - mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Bánffy Eszter régész, az Alsónyék-projekt vezetője.

Mi kell ahhoz, hogy Sanghajban egy dunántúli kis faluról, Alsónyékről beszéljenek? Nincs szükség másra, mint egy kiváló régészeti projektre, amelyet a kínai városban tartott világfórumon a 10 legjobb kutatási program közé választották. A Kr. előtt 6-5. évezredben folyamatosan lakott újkőkori lelőhely komplex régészeti feldolgozása 9 éve folyik, nemzetközi összefogásban. Ennek megteremtésében jelentős szerep jutott Bánffy Eszternek, aki a Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének igazgatója, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója.

Bánffy Eszter az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában elmondta: a Bátaszék melletti területen az M6-os autópálya építése előtt végeztek megelőző feltárást. Olyan terepnyomok kerültek elő, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy több lelőhely is van a területen. Több csapat vállalkozott arra, hogy a lelőhelyet feltárja, aztán menet közben derült ki, hogy egyetlen óriási lelőhelyről van szó. Az alsónyéki 6-5. évezredi település és temető Közép-Európa legnagyobb ismert, ilyen korú lelőhelye – emelte ki.

Az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos tanácsadója közölte: a lelőhely jelentős a mérete és az 1300 évig tartó folytonos megtelepedettség miatt, valamint azért is, mert nemzetközi együttműködésben elemzik a leleteket.

  • Az egyik projekt egy archeogenetikai vizsgálatok végző nemzetközi együttműködés, amelyben az alsónyéki újkőkori csontvázak százait lehetett megvizsgálni genetikai szempontból.
  • A másik szénizotópos kormeghatározás volt, amelyben C14-es adatokhoz lehetett jutni.

Bánffy Eszter hangsúlyozta, hogy a modern eljárásokkal új perspektívák nyílnak a 21. századi régészetben,

olyan távlatok az értelmezési lehetőségek előtt, amelyekről nem is lehetett álmodni korábban.

Az adatok önmagukban nem mondanak sokat, sőt, akár félre is lehet értelmezni őket. Azért van szükség az együttműködésre, hogy az eredményeket genetikusok, geológusok, geokémiusok, kémikusok és régészek közösen értékeljék ki. Így az egész végén meg tudjanak írni egy történetet, amely az őskorban játszódott le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×