eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szenzáció: mini Pompejire bukkantak Rómában - fotók

Szenzáció: mini Pompejire bukkantak Rómában - fotók

Mini Pompejit fedeztek fel Róma harmadik metróvonalának ásatásakor: egy római korból származó, tűzeset miatt részben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő bútorokkal és háziállatok csontvázaival együtt.

A 2-3. században állt ház ajtaja előtt egy kutyacsontvázat, illetve egy másik állat, vélhetően macska maradványait találták. Az állatok valószínűleg a tűzben pusztultak el - vélik a régészek.

"A tűz megállította az életet ebben a házban. A leleteknek köszönhetően el tudjuk képzelni, milyen volt az életet ezekben a termekben, pontosan úgy, ahogyan Pompejiben a vulkánkitörés előtt" - magyarázta Francesco Prosperetti, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője hétfőn.

A maradványok között egyebek mellett a padlóról származó fekete-fehér mozaikot, illetve fabútorokat, például egy asztalt is találtak.

A mini-Pompeji a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyháztól nem messze található, ahol már néhány éve zajlanak a metróvonal építési munkálatai, amelyek újabb és újabb meglepetéseket okoznak a régészeknek.

Októberben a San Giovanni metróállomásnál, a lateráni bazilika közelében kiállították azokat az ókori római leleteket, amelyek a metróépítés során kerültek elő. A tárlaton terrakottamaradványok, ékszerek, pénzérmék, valamint a római kor legnagyobb víztárolójának maradványai is láthatóak.

A C jelű metróvonal, amely a Piazza Veneziáról a keleti kerületekbe vezet, régészetileg fontos réteg alatt, több mint 20 méteres mélységben épül. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, a 3,1 milliárd eurós projekt ára jelentősen túllépte az előzetes költségvetési kalkulációt.

A tervek szerint októberben felavatják az metróvonal egy 18 kilométeres szakaszát, amelyen vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×