eur:
393.56
usd:
368.64
bux:
65832.7
2024. április 23. kedd Béla
Mi történt 1956-ban a Corvin közben és a Széna téren? Térképen nézheti meg

Mi történt 1956-ban a Corvin közben és a Széna téren? Térképen nézheti meg

Magyar Október címmel készített online adatbázist az Országos Széchényi Könyvtár. A szabadon elérhető oldalon az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat egy térképen, az események helyszínéhez kötve böngészhetik az érdeklődők. A magyaroktober.hu honlapon meghallgathatók a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagai is.

„Úgy gondoltuk, hogy meg kell jelenítenünk valamilyen módon azt a rengeteg anyagot, ami az Országos Széchényi Könyvtárban és más közgyűjteményekben az 56-os forradalommal kapcsolatban van” - indokolta a honlap létrehozását az OSZK Történeti Interjúk Tárának osztályvezetője.

Hozzátette, hogy ugyan most tették publikussá a magyaroktober.hu honlapot, de már több tíz éve megkezdődött a hanganyagok feldolgozása, és a munka még most sem ért véget.

Lukács Bea elmondta, hogy

a fotók és a mozgóképek között válogatniuk kellett, hogy a térképen jól strukturáltan tudják elhelyezni azokat.

„A fotók, videók forrásainak nagy része már eddig is ismert volt, de nem volt ennyire strukturált.

Vannak olyan anyagok is a honlapon, amelyeket amatőr filmesek készítettek, illetve a külföldi filmarchívumokban vannak. Ezeknek egy része ugyan eddig is fent volt az interneten, de nehezen lehetett megtalálni őket” - részletezte az osztályvezető.

„A munkatársaim minden egyes képkockát alaposan átnéztek, és válogattak az anyagok között, hiszen nagyon sok az egyforma anyag. Megnézték, hogy melyik helyszínről készült a leghosszabb filmsnitt, melyik maradt fent a legjobb verzióban” - számolt be Lukács Bea.

Mi történt 1956-ban a Corvin közben és a Széna téren? Térképen nézheti meg

Hozzátette, hogy a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagai is felkerültek a honlapra, ami remek forrásdokumentum.

„A Szabad Európa Rádiónak a forradalom alatt elhangzott teljes műsorfolyama egy történelmi véletlennek köszönhetően fennmaradt. Úgy gondoltuk, hogy ezt teljességében fel kell tennünk a honlapra, hogy ez használható legyen a kutatók számára, és diákok, érdeklődők, egykori hallgatók számára is” - mondta az osztályvezető.

Elmondta, hogy

mivel nem jó a korabeli felvételek minősége, nemcsak a hangokat lehet letölteni a honlapról és szabadon felhasználni, hanem a szó szerinti leiratot is,

amin több mint tíz évig dolgoztak a szakértők.

„A leírt szöveggel pedig nagyon könnyen lehet keresni a hanganyagok között, akár egy-egy névre, eseményre is” - tette hozzá az OSZK Történeti Interjúk Tárának osztályvezetője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×